Колко точно е полезно ранното събуждане (и въобще за всички ли е?)

Колко точно е полезно ранното събуждане (и въобще за всички ли е?)
Снимка: Thinkstock

Може да има много - поне според всички хора, които стават на разсъмване.

Много хора споменават няколко разсейващи вниманието фактори в ранните часове: деца или някой друг във вашия дом вероятно все още спят, и вероятно ще получавате по-малко съобщения или имейли по това време.

Главният изпълнителен директор на „Apple“ Тим Кук споделя, че се събужда в 03:45 часа, за да започне да проверява електронната поща в Калифорния преди неговите колеги от Източното крайбрежие да могат да направят това. Опра Уинфри казва, че става в 06:02 всеки ден за размисъл, медитация и упражнения, преди да започне работа в 09:00. Най-екстремният случай може да бъде този на Марк Уолбърг, който се събужда в 02:30, за да тренира, да играе голф, да се моли, а след това – възстановяване в криокамера.

г
Снимка: Thinkstock

Може да сте по-пъргави, по-жизнени и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове.

Проучванията показват също, че ранното ставане и успехът може да са свързани. Хората, които се събуждат рано, са по-синхронизирани с традиционния корпоративен график и са склонни да бъдат по-активни, което може да доведе до по-добри оценки в училище или по-високи заплати на работното място.

Ако ставането рано не е естествено, не е в природата ви, има някои стратегии, които можете да опитате. Ранните упражнения и излагането на светлината възможно най-скоро след събуждане могат да спомогнат за стимулиране на метаболизма и телесната температура, което ви кара да се движите по-бързо.

И все пак звънът на будилника рано сутрин може да не работи за всички - оказва се, че има много възражения, когато човек се опитва да стане сутрин.

г
Снимка: Thinkstock

Дали ранното ставане е за всеки?

Не. Дали рано или не се събуждате, всъщност гените са тези, които ви правят по-продуктивни.

Има много изследвания за това как някои хора са биологично по-склонни да се чувстват по-активни сутрин, докато други са най-активни през нощта. Може да сте по-жизнени и пъргави, и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове, например.

Всъщност, неотдавнашно проучване, публикувано в списанието Nature Communications, предоставя допълнителни доказателства, че това е така. Анализирайки данните от над 700 000 души, изследователите са открили над 350 генетични фактора, които биха могли да повлияят на хората да се чувстват естествено по-енергични сутрин, или вечер. Големият размер на извадката прави изследването най-голямото от този вид досега, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят резултатите.

Така че, ако по природа не сте ранобудни, но все пак решите да се събудите по-рано, може би ще саботирате действителните пикове през деня на вашата продуктивност.

г
Снимка: Thinkstock

Какво трябва да направите?

Експертите казват, че трябва да експериментирате. Не слушайте чужди съвети - разберете кое работи най-добре при вас. И, хей, може би това означава да се събудиш твърде рано, все пак.

Обърнете внимание, кога се чувствате най-уморени и най-будни. Когато сте на почивка, отбележете времето, в което заспивате и се събуждате естествено. Опитайте се да синхронизирате графика си с тези часове, тъй като така ще разберете как да използвате естествената си енергия за предстоящия ден.

г
Снимка: Thinkstock

Става въпрос да опознаете вашите уникални, лични предпочитания за сън и времето на деня (или нощта), в които се чувствате на върха си. И най-вече така ще получавате адекватно и последователно количество сън.

За тези хора, които се насилват да се събудят по „първи петли“, защото така прави техният идол, това не е най-умният или най-здравословният начин за започване на деня.

"Не го правете", казва Кинман, професор по психология - Освен ако наистина не сте „ранно пиле“. 

г
Снимка: Thinkstock

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в която ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти