Колко са вредни рекламите на цигари

Колко са вредни рекламите на цигари
Снимка: Thinkstock

Деца на възраст между пет и шест години, които живеят в страни с ниски и средни доходи като Индия и Бразилия, се влияят от рекламата на компаниите, които произвеждат тютюневи изделия.

Това увеличава риска те да станат пушачи , сочи проучване, проведено от американски учени и публикувано в понеделник.

От участващите в проучването 2423 деца от шест страни, 68 % са били в състояние да разпознаят поне една марка цигари - от 50% в Русия до 86% в Китай, където повече от 28% от населението пуши (53 % от мъжете и 2% от жените), отбелязват авторите на това изследване от Факултета по обществено здраве от университета Джон Хопкинс в Балтимор.

В тези страни малко по-големите деца, които живеят в домакинство, в което някой пуши, познават и най-малко по едно лого на тютюнева компания, посочват учените в своя труд, публикуван в списание Pediatrics .

Резултатите предполагат решение да се предприемат по-ефективни мерки за ограничаване на въздействието на рекламите на производителите на тютюн върху децата, подчертават изследователите.

Те припомнят, че проведено в САЩ проучване преди 22 години разкри как шестгодишните са били толкова способни да познаят логото на детския канал, колкото и на популярната по това време Old Joe Camel.

Това доведе до по-строги правила за рекламата на тютюневи изделия в САЩ, с цел да се защитят децата.

Това, а и други подобни изследвания, разкриха манипулативния маркетинг на тютюневите компании, чиито послания силно засягат най-малките, заявяват авторите на проучването.

Въпреки че и много фактори водят до употреба на тютюн, изследванията показват, че при младите хора, под въздействието на тютюна и с положително отношение към рекламата на цигари, има повишена вероятност от посягане към цигарите.

През 2003 г. Световната здравна организация (СЗО) отговори на глобалната тютюнева епидемия с приемане на конвенция за по-голям контрол, най-вече върху рекламата, промоциите и спонсорствата на тютюневите компании.

Изследователите се оплакват, че "има още дълъг път пред пълното прилагане на тази конвенция и нейните препоръки".

За да се приспособят към строгите правила, въведени в индустриализираните страни върху рекламата на цигарите и кампаниите срещу тютюнопушенето, тютюневите компании съсредоточават усилията си към популяризиране на употребата на тютюн сред хората от страни с ниски и средни доходи, повечето от които имат хлабави закони в тази област.

Освен в Китай, Индия, Бразилия и Русия, проучването е проведено в Нигерия и Пакистан.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти