Колко може да е опасно главоболието

Колко може да е опасно главоболието
Снимка: Thinkstock

Главоболието може да бъде главното, а понякога единственото оплакване при много различни заболявания на нервната, ендокринната и сърдечно-съдовата система, бъбреците, очите и т.н.

Това е т.нар. вторично главоболие и за да изчезне, трябва да се лекува основното заболяване, съветват от Zdrave.bg.

Съществува и първично главоболие. В този случай в главата могат да боледуват съдовете, мозъчната обвивка, сухожилията, мускулите.

Спазмите в мускулите са причина за най-разпространеното първично главоболие – болка от напрежение. 

Това е болката, която възниква след неприятни преживявания или тежък ден. Към този вид болка се отнася и мигрената – внезапната болка в едната половина на главата. 

Всеки пети случай на мигрена започва с мигренозна аура – спад в настроението, болезнена чувствителност и зрителни нарушения. Причината за подобна болка е внезапното свиване, а след това също толкова рязкото разширяване на стените на съдовете.

Главоболието в зависимост от предизвикващите го причини, е различно по вид, сила и локализация. Болката може да бъде остра (мигренозна), тъпа (от напрежение), да се локализира в определен участък от главата, да се развива пристъпообразно, еднократно или през определен интервал.

Ако главоболието е придружено от виене на свят или повръщане, това вече е тревожен симптом. Такова състояние може да бъде свързано состеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, с нарушения на храненето на мозъка или с някакво възпаление. 

Само невропатолог може да определи най-точно истинската причина за главоболието.

До съвсем скоро ефективното лечение на главоболието създаваше особено големи трудности за специалистите. Значителният пробив в съвременната медицина през последните няколко години позволи на лекарите да избавят напълно хората от онези мъчителни пристъпи на главоболие, които им пречат да живеят и работят нормално.

Повече от 50% от успешното лечение зависи от правилната диагностика с помощта на съвременното оборудване. Вторият висок критерий за успех е комплексният подход с привличането на специалисти от различните области на медицината и използването на най-активните методи.

В сложните клинични случаи обикновено се прибягва до екип (консилиум) от лекари от всички необходими специалности, които с помощта на последните медицински постижения да гарантират успешното лечение на главоболието.

Съвет – при силно главоболие не е необходимо да приемате цели шепи лекарства, а потърсете помощта на специалист.

Ако през деня изпитвате главоболие, можете да се замислите и колко вода сте изпили от сутринта. Дехидратацията също може да причини главобол.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти