Колко е безопасната доза алкохол

Внимателно с чашката
Снимка: Getty/Guliver

През изминалите няколко седмици различни екипи от международни специалисти излязоха с три становища за безопасното количество алкохол, което човек може да пие в рамките на 24 часа.

И трите доста се разминаваха, но все пак вариациите могат да бъдат обобщени така:

* Пиенето на две чаши вино дневно (особено червено) за мъжете и една чаша за жените е полезна практика;
* Добре е поне два дни от седмицата да не консумираме никакъв алкохол;
* Последното откритие е, че пиенето на две и повече големи чаши алкохол на ден увеличава тройно риска от рак на устната кухина.

Без съмнение е сложна задача да разберем каква точно е истината - както са установили и изследователите от Центъра по зависимости и психическо здраве в САЩ. След като обобщили данните от 44 проучвания, те установили още повече противоречия.

Като това, че една чаша алкохол на ден повишава риска от рак на гърдата и все пак същото количество ни помага да живеем по-дълго.

Употребата на алкохол се превръща от полза в риск, ако изпиваме над едно питие на ден, твърдят все пак учените, а здравните ползи от дори умерената алкохолна консумация могат да изчезнат, ако само веднъж прекалим с количеството (под прекаляване се разбира пет или повече питиета на денонощие при мъжете и четири или повече при жените).

Ако вземем предвид всичко това, най-разумно като че ли е да пием по едно питие – според разбиранията на експертите това е до 100 г концентрат или алкохолния еквивалент при по-слабите питиета - веднъж на 2-3 дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти