Кокосът - решението на всички проблеми

Кокосът - решението на всички проблеми
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

У нас кокосовите орехи са по-известни от детските филмчета, когато падат от палмите върху главите на героите, отколкото с незаменимите си свойства.

В последно време обаче това е на път да се промени, тъй като уникалните свойства на кокоса стават все по-популярни и той с пълно право се нарежда сред супер продуктите.

На санскрит името на кокосовия орех е Kalpa vriksha, което означава - "дървото, даващо всичко необходимо за живота".

Изследванията на кокосовото масло доказват, че наименованието му е абсолютно вярно и маслото от кокос може само да ни помага.

Първото, което трябва да се спомене за него е, че това е продуктът с най-високо съдържание на мазнини в природата, но това не трябва да ви плаши! Кокосовото масло се състои от сурови наситени мазнини, които съдържат средно-верижни мастни киселини. Това звучи сложно, затова ще го преведем - кокосовото масло забързва метаболизма и спомага за произвеждането на повече енергия.

Освен това ще ви помогне да усвоите по-лесно мастно-разтворимите витамини като А, D, E, K и бета каротен. Също така е мощен антиоксидант и е богат на аминокиселини.

Няма никакъв проблем да готвите с този продукт, даже е препоръчително.

Миранда Кер сподели, че използва кокосовото олио вместо захар в зеления си чай и на мястото на зехтин в салатата. Младата майка разкри, че именно благодарение на този продукт е успяла да отслабне и толкова бързо след раждането да се върне на модния подиум. Кер приема до четири супени лъжици на ден на гладно или използва същата доза в различни блюда.

Тайната е в това, че кокосовото масло не може да се съхранява в тялото като запас от мазнини, а се изгаря на момента, като веднага задейства метаболизма и изгаря излишните мазнини.

Освен всичко това олиото от кокос укрепва имунната система, тъй като съдържа антивирусни, противогъбични и противомикробни наситени мастни киселини.

Различни изследователи твърдят също така, че напитките с кокосова вода са най-добрите продукти срещу обезводняване и трябва да се пият от активно спортуващите, заради енергията, която дават.

И за финал - кокосовото масло се използва широко и в козметиката! То може да ви помогне да си избелите зъбите като се жабуркате редовно с него. Само е важно да се запомни, че след жабуркане се плюе. Ако е екстра върджин, може директно да се мажете с него. То е чудесен лек за суха кожа.

Редица производители на козметични продукти използват кокосовото масло, като то е най-полезно за сухата кожа. Подобно на алоето и кокосовите продукти са подходящи само за някои типове кожа, а на други могат да причинят алергични реакции.

Не трябва да се забравя обаче, че кокосовото масло, колкото и да е уникално и полезно, не може да реши проблемите ви с магическа пръчка и не бива да разчитате единствено на него.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти