Кои служители са по-непродуктивни в работата?

Кои служители са по-непродуктивни в работата?
Снимка: Thinkstock

Хората, които страдат от затлъстяване, са по-малко продуктивни на работното място и са по-склонни към нараняване, показва ново изследване.

Затлъстелите хора може би се нуждаят от по-дълги почивки, за да се възстановят от работния процес, смятат учените. Изследването е съсредоточено върху това как хора с различно тегло изпълняват дадени задачи на работното място.

Изследването, проведено в Университета в Бъфало, САЩ, проследява издръжливостта на 32 души, разделени в 4 категории: незатлъстели младежи, затлъстели младежи, незатлъстели възрастни и затлъстели възрастни. Всеки участник е изпълнил по 3 задачи, в които е използвал различни способности: хващане с ръка, вдигане от рамото, сглобяване. Всяка задача съдържа периоди на работа и на покой. Нивото на активност на задачите е подобно на темповете на производство. По време на задачите затлъстелите жени са се представили значително по-зле.

"Нашите открития показват, че в групата на затлъстелите се отчита средно 40% по-кратка издръжливост. Има големи различия в захващането с ръка и сглобяването", казва д-р Лора Кавуото, един от специалистите в изследването.

Затлъстяването е свързано с намаляване на кръвния поток, което намалява количеството на кислород и източниците на енергия. При изпълнение на поставените задачи мускулните влакна се уморяват по-бързо.

"Служителите, които са затлъстели, вероятно се нуждаят от по-дълги почивки, за да се възстановят до първоначалното състояние на мускулната си функция. Това ги прави по-малко продуктивни", казва д-р Кавуото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти