Кои храни съдържат колаген

В името на един по-щастлив и красив живот
Снимка: Thinkstock

Колагенът е основната белтъчина на съединителната тъкан на организма в човешкото тяло. Той влиза в състава на сухожилията, костите и хрущялите. Колагенът е едновременно и строителен материал и своеобразно "лепило", което формира всички клетки на организма и осигурява  еластичността на тъканите и органите.

Колагенът е белтъчина, построена от деветнадесет аминокиселини. Те са необходими за нормалната работа на организма. С възрастта обаче производството на колаген от тялото намалява, пише "Gotvach.bg".

Затова след 25-тата си годишнина човек трябва да обръща много повече внимание на начина, по който се храни, и допълнително да се грижи за кожата и физиката си.

Ето и кои храни помагат за синтезирането на колаген в нашия организъм.
За съжаление в момента, в който човек почти изгуби способността си да произвежда колаген, това бързо става очевидно по състоянието на кожата. Тя става суха, появяват се бръчки, косата е в лош вид, умората се появява по-лесно и бързо.

Има хранителни продукти, които положително влияят върху изработването на нови колагенови клетки от организма. Това си личи по начина, по който започва да сияе кожата, а косата възвръща лъскавия си и здрав вид.

Продуктите, спомагащи за изработването на колаген, са телешкият език и черният дроб. Освен това храните, които съдържат полезни белтъчини като пилешко, свинско месо (без сланина), риба, също допринасят за увеличения синтез на колаген в тялото на човек.

За изработката на колаген спомага и консумацията на бобови култури, грах, овесени ядки, елда, пшеничени кълнове и бирена мая.

Пресните плодове като ананас, портокал, киви и лимон също задействат по-интензивната изработка на колаген. Това се дължи на факта, че съдържат много витамин С, а той участва активно в образуването на млада съединителна тъкан.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти