Кои храни най-добре ни разхлаждат в жегите

Ето тази комбинация ще ви донесе най-добрата прохлада
Снимка: Thinkstock

Сандвичите, гарнирани с парченца краставица, са най-ефикасната храна за регулиране на телесната температура в горещините, установиха американски учени.

Резултатът е дори още по-добър, ако сандвичът бъде съчетан с чаша чай или бира. Сладоледът например, макар и изкусителен, не води до намаляване на цялостната телесна температура, установили експертите.

Дори водата, която пием в най-горещите дни от годината, трябва да е със стайна температура, а не ледено студена. Специалисти от хранителната индустрия коментират, че комбинацията от краставица с пълнозърнест хляб, майонеза и морска сол е превъзходен начин да охладим тялото си.

Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода са особено полезни в горещото време. В тази категория влизат краставиците, динята и целината.

Зърнените храни също са ценни за тялото, защото са с високо съдържание на магнезий и калций, предотвратяващи схващанията в жегата. Поради това пълнозърнестият хляб е по-точният избор за сандвича с краставица. По същата причина бирата в умерени количества може да се окаже полезна.

Макар изкушението да е голямо, е по-добре да избягвате всички прекалено изстудени храни и напитки - от сладоледа до бирата и водата. Така например крайно студените храни охлаждат зоната от тялото, с която са в контакт, но това поставя останалите части в шок, така че те се затварят и тялото престава да регулира правилно температурата си.

Горещите напитки обаче са препоръчителни в знойното време, въпреки че учените спорят относно ефективността на кофеина. 

Чаят и виното имат чудесен охлаждащ ефект за тялото. Лютите храни водят до потене, което също е начин за охлаждане на организма, така че кърито и джинджифилът спокойно могат да присъстват на масата ви. Това е и причината в много топли страни да се ядат толкова люти храни.

Експертите отвъд океана съветват в пека да се избягват храните с високо съдържание на протеини и мазнини, защото органите трябва да работят по-усилено за смилането им. Това означава, че особено в горещините е за предпочитане да се избягват сладкарските изделия, пържените храни и месните продукти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти