Когато разбрах колко ми остават

Когато разбрах колко ми остават
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Срещнахме се с Преслава, защото е жена. Жена, която осъзнава всяка част от многообразието на нашата "порода". 

Тя сподели с нас нещо много лично, съкровено и женско, за да го споделим с вас. По женски, откровено. Защото това са истински важните неща в живота на edna жена. 

Казвам се Преслава, на 34 съм и работя в банка. На прага на завършването си съм на втора магистърска степен по Международни икономически отношения. Вълнува ме всичко,свързано с политика и икономика. Обичам да съм в крак с иновациите в широкия смисъл на думата. Обожавам танците, йогата, ските и хубавото шампанско в добра компания. Влагам цялото си сърце във всичко, което правя. Житейското ми мото е: "Щастието не е крайна цел, а начин на живот".

Доброволец съм към фондация "Майка на време", чиято цел е да повиши информираността на жените по темата за изчерпаемия яйчников запас и начините за превенция на безплодие у жените. 

Как ти хрумна да провериш яйчниковия си запас? На колко години беше? В какъв етап от живота си беше?

Всяка година превантивно изследвах хормоните си. През миналата, когато бях на 33, за първи път резултатите ми се оказаха извън нормите и потърсих специализирана консултация.

Така разбрах, че съществува т.нар. изследване на Антимюлеров хормон, който проверява нивата на яйчниковия резерв. Направих това изследване, заедно с още три хормона – FSH, LH и естрадиол и така разбрах, че моите яйцеклетки се изчерпват. Стойностите на хормоните бяха извън нормите.

„Новината“ беше неочаквана и доста стресираща, тъй като току-що бях се развела. В този смисъл съвсем нямах планове да забременявам скоро, работата ми също беше в такъв етап, че не ми се искаше да се откъсвам от нея.

Какво представлява самото изследване?

Изследването се изразява в стандартно вземане на венозна кръв, съчетано с гинекологичен преглед, при който се установява броя на антралните фоликули. Не е натоварващо нито физически, нито финансово, но дава ценна информация на какъв етап си от гледна точка на репродуктивните си възможности.

Какви бяха резултатите от изследването?

Антимюлеровият хормон беше под рефернтните стойности, а FSH хормона – завишен.

Това означаваше, че не всеки месец произвеждам яйцеклетки, липсва овулация и яйниковият ми резерв е силно намален.

Как се почувства?

Чувствах се като стисната за гърлото в първия момент. Изправена пред избора “или прави бебе, или цял живот ще съжаляваш, че си пропуснала тази възможност”.

Колко време ти отне да вземеш решение да замразиш яйцеклетки?

Взех решението мигновено, когато научих, че съществува такава възможност. 

Какво си мислеше по време на процедурата?

Мислех си най-вече, че съм страхотна късметлийка за това, че открих проблема навреме. В клиниката срещнах момичета, които водят своята борба за бебе с години. Осъзнавах, че в моя случай съм взела наистина мъдро решение.  

Сега какво се случва с теб?

Мисля си, че станах по-целенасочена и много убедена, че трябва да разказвам как профилактиката наистина предотвратява проблеми.

Според мен е необходимо да имаме максимално количество информация, за да направим информиран избор.

Иначе, продължавам да се усмихвам широко на живота, да греба с пълни шепи от него и се радвам от цялото си сърце на възможностите, които той предоставя.

Не се отказвам да преследвам мечтите си и да търся съвършенството – в личен и професионален план. 

Кариера се прави цял живот, бебета – не

Има време за бебе

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти