Когато искаш да заплачеш, но сълзите не идват: как да освободиш емоциите

емоции
Снимка: iStock

Способността да се изразяваме емоционално - независимо дали разговаряйки с човек, на когото имаме доверие, чрез художествена среда като рисуване или чрез плач – е важна за здравето ни, защото е форма на освобождаване, разказват от уебсайта Well+Good.

Емоционалното изразяване позволява да свържем с чувствата и поведението си, което от своя страна ни помага да разберем как интерпретираме и възприемаме различни събития и взаимодействия.

Когато усещате, че мозъкът ви постоянно е претоварен, а през деня възникнат различни емоции, плачът може да изглежда като най-очевидния начин за изразяване на тъга, разочарование, болка и скръб. Но понякога въпреки необходимостта или желанието да оставим сълзите си да потекат, те просто не се появяват.

Възможно е преди да не сте имали проблем с плача, но изведнъж „кладенецът да е пресъхнал“. Неспособността да плачеш в дадена ситуация е силно индивидуална, а и отразява редица фактори - странични ефекти от лекарства като антидепресанти, психични състояния като посттравматично стресово разстройство и др., всякакви форми на травма, дори самота и изолация, които са дори по-силен фактор по време на пандемията от коронавирус.

Невъзможността да се разплачат за други може да бъде и нормална реакция на стрес. „Някои хора развиват чувство на емоционална дистанция и липса на емоции като защитен механизъм“, казва д-р Дженика Енглер, невропсихолог и изследовател от Масачузетс. В тези случа хората са склонни постоянно да потискат емоциите си - съзнателно и подсъзнателно - без да ги признават или обработват.

Това може да бъде временно решение в тревожни моменти, но според д-р Енглер издигането на стени „е доста неадаптивен механизъм за справяне“ с вътрешните емоционални преживявания „и не работи добре с времето“.

Няма бързо решение за преодоляване на емоционалната скованост или невъзможността да плачем, но има начини да се свържем отново с емоциите си. Вижте кои са те в галерията долу!

Как да освободим емоциите, когато ни е трудно да заплачем

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти