Кога термометърът лъже

Какви са градусите днес
Снимка: Thinkstock

Всъщност повечето термометри са достатъчно точни, а грешката по-скоро трябва да търсим в нас самите – защото не сме се научили да ги ползваме както трябва.

Всички видове термометри, продавани днес, са придружени от достатъчно подробна инструкция за употреба. Най-популярен, поне у нас, остава термометърът, който се слага под мишницата. За да отчете точно телесната ни температура, на него му е нужно повече време от например термометрите, които могат да отчетат градусите, при това за секунди, пише "Здраве.bg".

Макар в рамките на Европейския съюз продажбата на живачни термометри вече да е забранена, в много домакинства все още има такива и хората продължават масово да ги използват. Освен живачните, вече има електронни и инфрачервени, ректални и орални термометри, даже и такива за еднократна употреба. Всеки един от тях би следвало да ни свърши работа – зависи дали го ползваме правилно.

Въпреки всичко трябва да се признае, че известна неточност, в различни граници, е присъща за всеки един от видовете.

Живачният термометър например е удобен в много отношения. Наричан още максимален (защото живачният стълб в него показва винаги максималната измерена на едно поставяне температура), той може да се използва за измерване на температурата на различни места по тялото. Също така е евтин, много траен (на практика, ако не бъде изтърван или ударен, няма какво да го повреди) и не на последно място – течен. Опасността при него идва от факта, че съдържа живак. Като недостатък може да се определи това, че за да отчете правилно телесната температура, му е нужно доста време – около 10 минути.

Кога живачният термометър може да ни подведе?

* Ако измерваме температурата орално, а наскоро преди това сме яли нещо студено или топло.
* Ако току-що сме взели студен или топъл душ/вана.
* Не придържаме термометъра под мишницата достатъчно плътно.
* Не го държим достатъчно дълго (около 10 минути).
* Ако се опитаме да измерим температурата през дреха.
* Ако не поставим чувствителната част на уреда, където трябва.

Електронните термометри са по-ново поколение уреди, които имат своите предимства – отчитат по-бързо, по-безопасни са. От друга страна боравенето с тях е малко по-сложно – за да ги ползваме правилно, задължително е добре да прилагаме инструкциите за употреба. Например повечето видове електронни термометри трябва да се оставят на място (под мишницата или в устата) също толкова време, колкото са били преди звуковия сигнал, че вече са отчели температурата.

Инфрачервените термометри се възприемат често като "писък на модата". Всъщност те са масово прилагани най-вече в болници и други здравни заведения. Някои хора ги предпочитат и за домашно ползване. Но, за да бъде правилно отчитането, трябва да ги използваме според инструкцията. В противен случай измерената температура може да се разминава от реалната с до половин градус (а това никак не е малко). Също така, ако не са използвани на строго определените места – ухото, челото, слепоочието, показанията им ще бъдат безполезни.

Изборът на термометър не е за подценяване! Телесната температура е изключително важен показател за здравето ни. Затова не бива да пренебрегваме уреда, който ползваме – независимо дали става дума за традиционния живачен термометър или някой по-модерен вид.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти