Кофеин на таблетки за по-силна памет

Кофеин на таблетки за по-силна памет
Снимка: Thinkstock

Един ден може да разчитаме на кофеиново хапче, за да засилим паметта и да се събуждаме по-лесно. Това показва ново американско изследване, за което научаваме от Би Би Си.

В изследването на направени тестове на мозъка на 160 души в продължение на 24 часа. Хората, които са приели кофеинови таблетки, са се представили много по-добре на тестовете на паметта.

Кофеинът може да има редица отрицателни ефекти, нервност и тревожност например, напомнят експертите.

В изследването са взели участие хора, които не приемат редовно кофеинови продукти. Били са взети проби от слюнката на участниците, които е трябвало да разгледат множество образи.

Пет минути след като са разгледали картините, някои от участниците са изпили кофеинова таблетка от 200 милиграма, което се равнява на голяма чаша кафе, а други - таблетка без кофеин.

Взети са проби от слюнката им след 1, 3 и 24 часа. На следващия ден и двете групи са били подложени на тест за способността да разпознават образи.

24 часа след началото на изследването, на участниците е била показана комбинация от вече показаните снимки, нови снимки и подобни на първите снимки. Повечето приели кофеинова таблетка са разпознали правилно подобните картини, но не са отговорили, че са същите.

"Използването на комбинация от вече показни снимки, нови снимки и подобни на първите снимки кара мозъка да вземе по-трудно решение - това, което наричаме модел на разделение.

Моделът на разделение е процес, който се засилва от кофеина в нашия случай", обяснява проф. Майкъл Яса, ръководител на изследването.

Моделът на разделение представлява способността да се направи разлика между подобни, но не идентични обекти.

Предишните изследвания на ефекта на кофеина върху паметта не са показали значителни резултати при трайната памет. Това изследване е различно, защото хората са приели кофеина след, а не преди да опитат да запомнят показаните им образи.

"Смятаме, че 200 милиграма кофеин е полезно за хората, които не приемат редовно кофеин. Разбира се има и странични ефекти, например тревожност и нервност, за които не трябва да забравяме.

Трябва внимателно да премерим рисковете и ползите", казва проф. Яса. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент