Кофеин на таблетки за по-силна памет

Кофеин на таблетки за по-силна памет
Снимка: Thinkstock

Един ден може да разчитаме на кофеиново хапче, за да засилим паметта и да се събуждаме по-лесно. Това показва ново американско изследване, за което научаваме от Би Би Си.

В изследването на направени тестове на мозъка на 160 души в продължение на 24 часа. Хората, които са приели кофеинови таблетки, са се представили много по-добре на тестовете на паметта.

Кофеинът може да има редица отрицателни ефекти, нервност и тревожност например, напомнят експертите.

В изследването са взели участие хора, които не приемат редовно кофеинови продукти. Били са взети проби от слюнката на участниците, които е трябвало да разгледат множество образи.

Пет минути след като са разгледали картините, някои от участниците са изпили кофеинова таблетка от 200 милиграма, което се равнява на голяма чаша кафе, а други - таблетка без кофеин.

Взети са проби от слюнката им след 1, 3 и 24 часа. На следващия ден и двете групи са били подложени на тест за способността да разпознават образи.

24 часа след началото на изследването, на участниците е била показана комбинация от вече показаните снимки, нови снимки и подобни на първите снимки. Повечето приели кофеинова таблетка са разпознали правилно подобните картини, но не са отговорили, че са същите.

"Използването на комбинация от вече показни снимки, нови снимки и подобни на първите снимки кара мозъка да вземе по-трудно решение - това, което наричаме модел на разделение.

Моделът на разделение е процес, който се засилва от кофеина в нашия случай", обяснява проф. Майкъл Яса, ръководител на изследването.

Моделът на разделение представлява способността да се направи разлика между подобни, но не идентични обекти.

Предишните изследвания на ефекта на кофеина върху паметта не са показали значителни резултати при трайната памет. Това изследване е различно, защото хората са приели кофеина след, а не преди да опитат да запомнят показаните им образи.

"Смятаме, че 200 милиграма кофеин е полезно за хората, които не приемат редовно кофеин. Разбира се има и странични ефекти, например тревожност и нервност, за които не трябва да забравяме.

Трябва внимателно да премерим рисковете и ползите", казва проф. Яса. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент