Киселото мляко е полезно, но само по кофичка на ден

кисело мляко
Снимка: Thinkstock

Ползите от киселото мляко са безспорни. Както при повечето продукти обаче, не трябва да прекаляваме с неговата употреба, за да можем да извлечем максимума от полезните вещества, съдържащи се в него, без да затормозяваме организма си.

Съставът му се различава от този на прясното, поради по-високото съдържание на млечна захар, получена при процесите на ферментация.

Киселото мляко има високо съдържание на полезни протеини и въглехидрати. Редица диетолози и лекари го препоръчват при фрактури на костите и луксации, поради съдържащите се в него чисти калциеви йони.

Препоръчва се и прием за възстановяване от тренировка, прием при смущения в сърдечно-съдовата система. Калциевите йони са много важен електролит за миокардната функция.

Освен чисто здравословни ползи, киселото мляко има забележителни диетични показатели.

В него има ниско съдържание на мазнини, което го прави задължителен продукт в менюто на диабетиците.

кисело мляко
Снимка: Thinkstock

С млякото хората, страдащи от коварното заболяване, си доставят нужните им въглехидрати, които организмът им е способен да преработи по-бързо и лесно.

Киселото мляко успешно понижава нивото на холестерола в кръвта. Доказано е, че след едноседмичен прием на мляко нивото на лош холестерол може да спадне с повече от 30 процента. Така се намалява рискът отатеросклероза, както и други заболявания на сърдечносъдовата система.

Друга причина за ежедневната употреба на кисело мляко е, че то е ефикасно средство срещу остра констипация – запек и други заболявания, свързани с непроходимост на стомашно-чревния тракт.

То е ефективно и при борба със стеаторея. Съдържащата се в него лактоза дава допълнителна енергия през деня.

Специалистите препоръчват ежедневния прием на кисело мляко, но количеството да не превишава 400 грама. Добре е да се приема заедно с овесени ядки или с чаена лъжичка затоплен мед или пък лъжица сладко от рози, малини, ягоди.

Прочети още:

Как да разпознаем истинското кисело мляко

Диета за жени - кисело мляко и ядки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти