Камък на живота

"Скалните гъби” са природен феномен с бледорозов цвят, който се дължи на зеолита
Снимка: Личен архив

Кристина Гочева

Много често сме склонни да посегнем към химията от настоящето ни, отколкото да се обърнем назад към природата и да потърсим там отговори на въпросите, които здравето ни задава. По-подозрително подхождаме към нейните дарове и по-лесно се доверяваме на плодовете на индустрията. Връзката ни с природата е прекъсната за сметка на вярата ни в технологиите. Често търсим истината далеч от нас, когато тя е на една ръка разстояние.

Родопите крият най-богатите находища в света на зеолити. Природният зеолит, наричан още клиноптилолит, е изключително полезен минерал. Неслучайно този район на България се слави със столетниците си. Доказано е, че по отношение на свойствата си българският клиноптилолит е най-чистата зеолитова скала в света, а в района на Кърджали са съсредоточени най-богатите находища на зеолит въобще.

Развитите индустриални страни, които не притежават природни зеолити, отдавна са се насочили към производство на синтетични аналози. Всяка година употребата им бележи ръст спрямо предишната с 20 на сто. Русия, Япония и САЩ са сред най-големите консуматори. За съжаление употребата на тези минерали в България е почти символична.

Структурата на зеолита напомня пчелна пита, с високопорьозна и обширна реактивна повърхност от 450 кв. метра на един грам. При попадането на зеолита в течност между неговите кристали и средата започва активен йонообмен. Този процес практически очиства организма от отровни вещества. Клиноптилолитът задържа в себе си вещества с определена големина на молекулите, а пропуска други.

Химически анализ на двойно активиран природен зеолит с високо съдържание на клиноптилолит показва, че той се справя с най-големите замърсители в природата - мед, цинк, олово, въглероден и серен двуокис. С него се обезвреждат дори радиоактивни отпадъци. Не е тайна, че след катастрофата в Чернобил тонове зеолит са били разпръснати за почистване на замърсената територия около атомната централа.

Профилактичното му и лечебно действие при проблеми със сърдечносъдовата система, кръвното налягане, стомашно-чревни разстройства, гастрит, язва, диабет, дори ракови заболявания са доказани от редица изследвания. Най-бърз ефект се постига при йонизирането на вода с клиноптилолит - безсънието, потенето, проблемите с кръвното налагане и с кръвната захар отшумяват първи. Има защо Световната организация на учените да го обявяви за минерал на 20-ти век.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти