Какво трябва да знаем за йогата

Какво трябва да знаем за йогата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Христина Митовска

Йога е великолепно преживяване. Правилното практикуване може да ви разкрие нов и всеобхватен поглед към живота, изпълнен с повече радост, хармония, осъзнаване на себе си, вътрешно спокойствие и увереност.

Навсякъде можете да прочетете много за практиките, за тяхното правилно изпълнение или ефект, но истината е, че единствено личният опит с йога има значение.

Като всяка друга практика и йога има своите малки знаци за "внимание", спазването на които ще ви помогне, да се насладите максимално на процеса.

1. Йога не е спорт - много важно уточнение за хората, в чийто вени тече състезателна кръв. Няма нищо конкретно за постигане, не се състезавате с никого, нито с хората около вас нито със себе си. Когато усетите, че изпитвате напрежение, защото заглеждате дали останалите изпълняват позите по-добре, а състезателят във вас отвори очи, готов да се надбягва, просто осъзнайте това и спрете. А ако сте решили, че с йога трябва да постигнете бързо отслабване или очаквате магическо извайване на формите на тялото, по-добре изберете друго занимание.

2. Не насилвайте тялото си повече, отколкото може да понесе - едно от удоволствията в практикуването на хата йога е знанието, че не е задължително да изпълните позата по съвършен начин. Удоволствието всъщност е в движението, в усещането за напредък, съобразен с личните възможности към настоящия момент.

Следвайте един от основните принципи на йога - не-насилие по отношение на себе си и другите. Това разбира се, не означава, че не бива да полагате усилие, защото липсата на усилие ще ви отнеме също толкова, колкото и прекаленото, извънредно усилие. Научете се да слушате себе си и тялото си, за да усетите точната доза във всяко движение.

3. Не изпадайте в крайности - амбициозният подход за всекидневно практикуване или задължително преминаване към вегетариански начин на хранене ще ви донесе единствено напрежение. Оставете практиките да работят за вас и не си налагайте режим на живот, който не бихте могли да следвате. Редовното практикуване или вегетарианската диета ще дойдат до вас по естествен път. Сами ще усетите необходимостта от това, което ще означава, че сте готови да влезете в новия ритъм.

4. Неподходящ учител - учителят е изключително важен при практикуването на йога, особено за онези, които нямат опит. Добрият, обучен учител ще ви вдъхва кураж и увереност при изпълнението на позите, ще наблюдава и коригира с внимание, когато е необходимо.

Когато учителят не е достатъчно квалифициран, може да се окаже, че изпълнява личната си практика, вместо да показва и следи учениците с внимание. Това ще ви лиши от добро насочване и правилно овладяване на позите. А липсата на подходящ преподавателски подход и не доброто познаване на позите би могло да доведе до контузии или неприятни усещания.

Йога е прекрасно занимание стига да се спазват тези прости правила. И преди всичко слушайте себе си и ще разберете дали сте на правилната за вас пътека.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти