Какво трябва да знаем за язвата

Много често язвата се предава по наследство
Снимка: Thinkstock

Въпреки че медицината отдавна познава това състояние, все по-често мнението за него се променя. Преди се смяташе, че язвата на стомаха и дванадесетопръстника възниква вследствие на силен стрес, а нередовното хранене, употребата на алкохол и пушенето допълнително влияят негативно на нервното напрежение. Болката, свързана с приемането на храна, повръщането и киселините се считаха като най-важните симптоми, пише "Здраве.bg".

Днес лекарите гастроентеролози вече гледат на причините за появата на язвата и симптомите, свързани с нея, по друг начин. Язвената болест е доста разпространено хронично заболяване на стомаха или дванадесетопръстника. Учените определят няколко фактора за нейното развитие.

* Първата причина е наследствената предразположеност. За медицината отдавна е известно, че това заболяване често се предава "по наследство" от поколение на поколение, най-вече по мъжка линия.

* Втората причина е нарушение на равновесието между факторите на агресия и защита на самия организъм. Солната киселина притежава агресивни свойства. Въпреки това, при някои хора с много висока киселинност, не възниква язвена болест. Лигавицата на техния стомах е устойчива на вредното въздействие благодарение на доброто кръвоснабдяване и наличието на слуз, способна да неутрализира киселината. А при други, е точно обратното - язва се образува и при ниска киселинност.

Симптомите са различни
На външен вид всички язви са еднакви и дори хистологичното изследване не винаги открива разлики в тяхната структура. Могат да възникнат язви на стомаха и дванадесетопръстника, които не са свързани с язвената болест. В частност те се образуват при приемането на нестероидни препарати, прилагани при лечението на патологии на сърцето и ставите и редица други заболявания.

Язвена болест може да възникне както при млади, така и при възрастни хора. При едни е възможна появата на силни болки, киселини, тежест и подуване в стомаха, повръщане, а при други – само незначителни болки или въобще липса на такива.

Лечението трябва да се провежда задължително под лекарски контрол.

Сънят трябва да е не по-малко от 8 часа. В менюто трябва да влизат продукти като месо и риба (поне 100-150 г дневно), богати на белтъчини, защото при тяхната липса язвата възниква по-бързо и зараства по-бавно. Заменете ръжения хляб с пшеничен, но избягвайте прясно изпечения. Храненето трябва да става 4 пъти дневно, при това вечерята следва да се приеме 4-5 часа преди лягане.

Някои хора смятат, че алкохолът (най-вече концентратите) "лекуват" язвата. Той наистина премахва болката, но същевременно обгаря лигавицата, а при системната му употреба тя атрофира и дори възниква опасност от рак.

Напитките под 20 градуса (в това число и сухите вина) силно повишават киселинността и дразнят лигавицата. Затова те са недопустими при язва. Не трябва да се прекалява и с кафето, концентрираните сокове, бирата и газираните напитки.

* Според статистиката всеки десети българин страда от язва или гастрит.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти