Какво ще се случи с тялото ни, ако не ядем един ден

жена глад диета фастинг тегло
Снимка: iStock

Неяденето в продължение на 24 часа е форма на периодично гладуване, известна като подход "яж-стопи-яж".

По време на 24-часово гладуване можете да консумирате само напитки без калории. Когато 24-часовият период приключи, можете да възобновите нормалния си прием на храна до следващото гладуване.

В допълнение към загубата на тегло, периодичното гладуване може да окаже благоприятен ефект върху метаболизма ви, да подобри сърдечно-съдовата ви система и други.

диета храна здравословно
Снимка: iStock

Безопасно е да използвате този подход веднъж или два пъти седмично, за да постигнете желаните резултати, пише изданието HealthLine, цитирано от vesti.bg

Въпреки че тази техника може да изглежда по-лесна от намаляването на дневните калории, може да се окажете доста "гладни" в дните, в които не консумирате храна. Също така при хора с определени здравословни състояния е възможно да има тежки странични ефекти или усложнения.

Преди да предприемете каквито и да било драстични промени в начина си на хранене, винаги трябва да се консултирате с вашия лекар! Той може да ви даде адекватен съвет и да обърне внимание на ползите и рисковете за състоянието ви. 

14 най-добри начина за бързо изгаряне на мазнини и загуба на тегло

Какво се случва с тялото ви по време на периода на гладуване

Ще навлезете добре в 24-часовия период, преди тялото ви да осъзнае, че гладувате.

Проучванията показват, че гладуването може да помогне за загубата на тегло. Независимо дали човек пости или не, тялото се нуждае от енергия. Неговият основен енергиен източник е захарта, наречена глюкоза, която обикновено идва от въглехидрати, включително зърнени храни, млечни продукти, плодове, някои зеленчуци, боб и дори сладкиши. 

жена упражнения килограми тегло диета
Снимка: iStock

Черният дроб и мускулите съхраняват глюкозата и я освобождават в кръвта, когато тялото се нуждае от нея. По време на гладуване този процес се променя. След около 8 часа без храна, черният дроб ще използва последния си глюкозен резерв. В този момент тялото влиза в състояние, наречено глюконеогенеза, отбелязващо преминаването към режим на гладуване. В този момент метаболизмът на човек се забавя и тялото му започва да изгаря мускулната тъкан, която използва като източник на енергия. 

Но проучванията ясно показват, че загубата на тегло в резултат от 24-часов глад, не се наблюдава при всеки човек. Това се отнася най-вече за хората с наднормено тегло. Дните на гладуване се свързват и със създаването на фалшиво чувство за сигурност, което кара хората да пренебрегват положителните хранителни навици в ежедневието си.

5 протеинови салати, които топят килограмите бързо и без глад

Какви други ефекти има от гладуването 

Освен че подпомага загубата на тегло, неприемането на храна за един ден може да има и други ползи за здравето. Изследванията показват, че случайното 24-часово гладуване може да подобри сърдечно-съдовото здраве. Някои доказателства от изследвания върху животни показват, че гладуването може да помогне в борбата с някои видове рак или дори да помогне за запазването на паметта. Гладуването съдейства за нормализиране на нивата на холестерола и захарта, както и за намаляване на възпалението и за редуциране на риска от развитие на диабет, Алцхаймер и Паркинсон.

Приемът на вода 

Пиенето на много вода може да помогне за ограничаване на пристъпите на глад. То е от съществено значение за поддържането на здравето, независимо дали човек пости или не. Когато гладуват 24 часа, някои хора консумират други напитки като чай, черно кафе или подсладени напитки с нулеви калории. 

вода
Снимка: iStock

Какви рискове крие гладуването

Въпреки че обикновено е безопасно, гладуването в продължение на 24 часа може да бъде рисковано за някои хора: хора с диабет, с анамнеза за хранителни разстройства, хора, които използват лекарства, приемани с храна, деца и юноши, бременни и кърмачки.

Кой е най-безопасният начин за прекъсване на гладуването

Според Челси Амер, регистриран диетолог, има няколко начина за безопасно прекъсване на гладуването: приемане на повече вода, консумиране на малки порции храна, за да се избегне натоварване на храносмилателната система, дъвчене на всяка хапка поне 30 пъти.

Консумация на по-лесно смилаеми храни - за предпочитане варени зеленчуци вместо сурови. Избягване на нови храни след гладуване, защото това може да раздразни допълнително храносмилателната система.

диета храна здравословно
Снимка: iStock

Извод

Изводът, до който стигат учените, е че гладуването в продължение на 24 часа обикновено е безопасно и може да бъде изключително полезно като средство за отслабване. Но постенето не помага за отслабването повече от другите конвенционални подходи и може да бъде по-трудно да се придържате към него в дългосрочен план. Ако ви се налага да гладувате по здравословни причини, от съществено значение е постът да не се изпълнява по-дълго от необходимото. Дългосрочното гладуване води до лишаване на тялото от основни хранителни вещества и това може да причини много усложнения.

13-дневната диета за космонавти, която ускорява метаболизма и стопява мазнините

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти