Какво са точно трансмазнините?

Какво са точно трансмазнините?
Снимка: Thinkstock

Какво представляват трансмазнините?
Трансмазнини (или транс мастни киселини) са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Другото име на трансмазнините е "частично хидрогенирани масла." Потърсете ги в списъка на съставките на хранителните пакети. Много от производителите не ги отбелязват, защото не са задължени от закона.

Защо фирмите производители използват трансмазнини?
Компаниите използват трансмазнини в храните, тъй като те са лесни за употреба, евтини за производство и трайни за дълго време. Трансмазнините дават на храните необходимият вкус и структура. Много ресторанти за бързо хранене използват трансмазнини за пържене, тъй като мазнината може да се използва за пържене във фритюрници за много дълго време.

Как трансмазнините се отразяват на нашето здраве?
Трансмазнините повишават нивата на лошия холестерол (LDL) и понижават тези на добрия (HDL). Консумирането на трансмазнини увеличава риска от сърдечни проблеми и инфаркт. Свързват се още с увеличения риска за развитие на диабет тип 2.

Защо трансмазнините са станали толкова широко използвани, щом са токова вредни?
Преди 1990 г. много малко се е знаело как трансмазнините могат да навредят на нашето тяло. След 1990 година научните изследвания започват да доказват неблагоприятните последици от използването им и ефекта им върху нашето тяло.

Кои храни съдържат трансмазнини?
Трансмазнините могат да бъдат открити в много храни, но най-вече в пържени картофки и понички, печените сладкиши, пайовете, бисквити, тестото за пици, крекери, както в маргарина и твърдите мазнини за печене. Можете също да погледнете в описанието на етикета на продукта и ако там е отбелязано "частично хидрогенирани масла", това означава, че този продукт съдържа трансмазнини.
• готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия;
• солети, чипс, царевични пръчици;
• шоколад - в състава на който пише, че съдържа "растителни мазнини"; рядкост са шоколадите с краве масло, което е по-полезно;
• растителна сметана - единственият растителен елемент в нея е хидрогенирана мазнина;
• пуканки за микровълнова печка.

Съществуват ли естествени трансмазнини?
Малки количества трансмазнини възникват естествено в някои месни и млечни продукти, включително говеждо, агнешко месо и масло. Не е ясно, все пак, дали тези естествено срещащи се трансмазнини имат същите лоши последици върху нивата на холестерола както трансмазнините, които са били произведени промишлено.

Колко трансмазнини мога да ям дневно?
Американската асоциация за сърдечно здраве препоръчва ограничаване на размера на трансмазнините, които консумирате по-малко от 1% от общия дневен калориен прием. Това означава, че ако имате нужда от 2000 калории на ден, не повече от 20 от тези калории трябва да идват от трансмазнини. Това е по-малко от 2 грама на трансмазнини дневно.

Като се има предвид размерът на естествено срещащи се трансмазнини, които изяждаме всеки ден, това на практика не оставя място за всички индустриално произведени трансмазнини. 

Как мога да остана в границите на дневния ми лимит от трансмазнини?

Това би било доста трудно в днешно време, като се има предвид, че пазарът ни залива със стоки, в които се използват трансмазнини. Ето няколко съвета:

1. Не яжте пържени неща по заведенията. Те се пържат във фритюрници, а там със сигурност се използват евтините трансмазнини.
2. Избягвайте да ядете промишлено произведени сладки или сладкиши.
3. Когато готвите, не използвайте маргарин или други твърди масла, заменете ги с олио, зехтин или течни растителни масла

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти