Какво е гликемичен индекс и има ли той значение при диета?

За висок и нисък гликемичен индекс говорим, когато имаме храна, богата на въглехидрати
Снимка: Thinkstock

Напоследък върху опаковката на все повече и повече хранителни продукти в търговските мрежи пише "Нисък гликемичен индекс". И ние асоциираме този надпис навярно с нещо, което е по-полезно за нас.

Но какво всъщност представлява той, как се измерва при отделните храни и какво е значението му, ако сме на диета - разказва ни Мартин Димитров от онлайн поредицата "Muscle Damage" във сайта Vbox7

Гликемичният индекс е мерна единица, която отразява с какво ниво се покачва кръвната ни захар при консумация на храни, съдържащи въглехидрати. Но истината е, че за да бъде актуална тази мерна единица, трябва да консумираме единствено въглехидрати. А това не е нито правилно, нито здравословно за хранителния ни режим.

Важно е да знаем, че когато храната, богата на въглехидрати, се съчетае с друг хранителен продукт (например богат на протеин) гликемичният индекс вече е различен.

Ако любима наша въглехидратна храна притежава висок гликемичен индекс, това не бива да ни притеснява - дори и да сме на диета. Съчетана по подходящ начин, например с пилешка пържола на скара и зелена салата със зехтин, тя ще се усвои много по-лесно и ефективно от организма ни.

Според таблицата с гликемичния индекс на храните - морковите и динята са храни с висок гликемичен индекс, докато пълнозърнестите спагети и хляб, кафевият ориз са храни с нисък гликемичен извод. Ако сте решили да отслабвате обаче, сами можете да направите съпоставка кое би се отразило по-добре на формата ви - 300 грама салата от моркови или 300 грама паста?

Във видеото, което споделяме с вас, можете да научите още няколко важни факта за гликемичния индекс и доколко трябва да се съобразяваме с неговите стойности в храните:

Вижте още интересни видеа от официалния профил на "Muscle Damage" във Vbox7.com.

Aко търсите вдъхновение и идеи за подходящи упражнения за влизане във форма, посетете нашата тематична рубрика "Във форма" ТУК, в която ще видите нагледно как да тренирате всички мускулни групи на тялото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти