Какво би било лятото без черните миди!

Какво би било лятото без черните миди!
Снимка: netinfo

Черната мида е една от най-нежните и безкрайно вкусни храни на света – заради гладкото и деликатно месо и заради несравнимия с нищо вкусов аромат на море.

Някои от най-безметежните и незабравими мигове в живота ми са свързани с бране, почистване и приготвяне на миди по южното ни Черноморие.

Вярвате или не, някога по къмпингите месото беше напълно дефицитна стока, така че извън кутиите с пастет и редките случаи, когато благодарение на местни рибари се докопвахме до пресен сафрид или - о, какво пиршество! – току-що уловен лефер, мидите бяха благословен източник на протеини. Но изключително трудоемък.

Въпреки че осигуряването на тази прехрана си е едно прекрасно сливане с морето. Само който не се е гмуркал до посиняване от студ край отвесните скали, за да бере миди, който не си е нарязвал ръцете, докато ги къса, и не е чувал подводния звук на това бране, само той не знае колко всепоглъщаща и пречистваща дейност е това.

Само който не е палил огън на скалите и не е пекъл миди върху случайно открита по брега тенекия, не вярва, че това е едно от най-вкусните преживявания. Да се париш с нажежените черупки, да ти се стича опушено морски сос по брадата – това си е чисто щастие

Морската романтика на гмуркането, мидите и тенекиите определено не би била любима за мнозина ваканционна цел, ако самите черни миди не са уникално вкусни.

Затова и трябва високо да оценим бурното развитие през последните години на бизнеса с култивирането на миди, благодарение на което можем да си купим съвсем пресни черни двучерупчести от специализираните магазини и щандове поне в големите градове. От 2006 г. до 2009 г. производството на черноморски миди у нас е нараснало 4 пъти.

През 2010 мидените ферми у нас са били 17 по данни на Националната ветеринарномедицинска служба, но в процес на изграждане са няколко нови – една южно от нос Емине, друга – северно от Приморско в залива Аля, трета – в района на Каваците.

Част от мидените стопанства продават единствено на вътрешния пазар, други произвеждат само за износ, а трети имат смесен пазар.

Всичко това сочи, че българите вече търсят и харесват вкуса на тази естествена морска храна.

Черната мида (Mytilus gallopro-vincialis) е първото двучерупчесто мекотело, за чието отглеждане в Европа има сведения - култивирането й на дървени колове във Франция се споменава още през 1235 г. По-късно тази морска стопанска дейност се разпространява в цялото местообитание на вида, което означава по целия европейски бряг.

Най-напред по Атлантическото крайбрежие със синята морска мида, след това през Иберийския атлантически бряг в Средиземноморието с черната морска мида, отглеждана чак до Черно море. 

А в диво състояние, като изобилен и достъпен морски дар, мидите са служили за храна на хората още в Древността.

Черните миди са прекрасна храна за човека, тъй като, от една страна, са диетични (в 100 грама се съдържат само 86 калории), а от друга, са богати на чисти и лесно смилаеми протеини.

Всъщност, по съдържание на белтъчини миденото и говеждото месо са почти еднакви, но в мидите има над 10 пъти повече калций и 2 пъти повече фосфор. Освен около 8 - 10% протеини, мидите съдържат 1 - 1,5% мазнини, 1,5 - 3,5% въглехидрати (предимно гликоген), минерални вещества (фосфор, калций, желязо, мед, манган, йод, кобалт и арсен) и витамини от групата В (В1, В2, В12), също А и С.

Нежеланието на много хора да се докоснат до този сравнително достъпен и вкусен деликатес е свързано най-често с начина, по който мидите се хранят и ширещото се мнение за съществуващ риск от натравяне. Да, те засмукват вода през двата си чифта хриле, филтрирайки малките частици като фитопланктон, зоопланктон и други органични материи.

При температура на морската вода от 16-17˚С филтрират 80 л вода за едно денонощие. Ето защо е добре, ако сами берем миди, това да става далеч от големи пристанища и твърде застояли води.

Колкото до култивираните, при тях задължително се правят редовни анализи както на морската вода, така и на самото месо. Освен това, според специалистите в Черно море няма токсичен фитопланктон, който да застрашава месото им. Напротив, вкусовите качества на нашите миди поради специфичния минерален състав на черноморската вода и по-ниската ѝ соленост превъзхождат останалите, така че те са търсен и желан деликатес за шеф-готвачите и кулинарите.

Цветът на месото при мъжките екземпляри (което е малко по-крехко) е бледо кремав, а при женските - жълт до оранжев. За да получите 1 кг чисти мидени ядки, са необходими около 4 кг миди с черупка.

Важно е черупките да се почистят и измият търпеливо от всички полепнали организми и да се изскубнат внимателно т. нар. мустаци (или брада в други езици), свързващи ги със скалата.

Преди готвене е добре по възможност да се държат 15 - 20 мин. в студена вода и да се отцедят, след което, ако има отворени черупки, те непременно да се изхвърлят.

Във Франция традициите за приготвяне на миди са богати и разнообразни, но сред най-прочутите рецепти е миди по провансалски с масло, бяло вино, чесън, лук, домати и магданоз. В Испания ги слагат в паелята, а в Италия – в невероятната zuppa di pesce.

Пълнени миди, най-често с ориз и подправки, се готвят и в Турция, и у нас, а гърците са известни с техните миди саганаки – с домати и сирене. За повечето рецепти мидите първо се задушават в собствен сос, вино и подправки, докато черупките се отворят.

Ядките се изваждат, сосът се прецежда, а оттам нататък сте свободни за кулинарно творчество.

Но не забравяйте да опитате и просто печени на тенекия, по най-натуралния и простичък начин. Стига да намерите миди в морето, защото естествените запаси на черна мида в българския шелф на Черно море са силно ограничени.

Рапаните, които нямат естествен враг тук, бързо унищожават огромни полета от миди, а те, освен че са изключителна храна, имат важна екологична роля като биофилтър на морската вода.

И една прекрасна рецепта за миди:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти