Какви са ползите от мюслито

Мюслито е богато на целулоза и подобрява работата на червата
Снимка: Thinkstock

Шепа мюсли, орехи и сушени плодове е удобна и полезна закуска за вечно бързащия човек. Добавяме само прясно мляко, йогурт или сок и готово. Не бива да забравяме и златното правило, че сутринта закуската трябва да е пълноценна, обядът - разнообразен и полезен, а вечерята – колкото се може по-лека.

"Баща" на мюслито е швейцарският учен Бирхер-Бенер - основоположник на суровоядството. Според него растителните продукти, които не са преминали през топлинна обработка, задържат в себе си частиците слънчева енергия и затова притежават целебни свойства. Затова, ако човек ги приема в този вид, се зарежда с жива енергия.

Днес, един век по-късно, подобни доводи ни се струват смешни, но не само не сме се отказали от мюслито, а и научните доказателства за конкретните ползи от него продължават да се трупат, пише "Здраве.bg".

Предлагаме ви 5 от доказаните му полезни свойства.

1. Мюслито е запас за цял ден. То се преработва дълго, бавно се усвоява от организма и отлично стабилизира нивото на захарта в кръвта. Изядено за закуска, утолява за дълго време глада.

2. Мюслито подобрява работата на червата, защото е богато на целулоза, която способства за профилактиката на рака на дебелото черво и различните чревни разстройства. Целулозата е тази част от растенията, която не се преработва. Тя се свързва с водата, като подобрява храносмилането и предпазва от констипация (запек). Особено богати на целулоза са пшеничните кълнове, овесените, ечемичните и ръжените зърна.

3. Мюслито повишава настроението, защото тялото започва да отделя повече серотонин, който оказва успокоително въздействие на нервната система и способства за доброто разположение на духа.

4. Мюслито е препоръчително и за тези, които искат да намалят теглото си. Съдържащите се в него сложни въглехидрати и целулоза намаляват риска от затлъстяване - то способства за бързото засищане. Освен това е сравнително трудно преработваща се храна, която изисква от организма значителни енергийни загуби за нейното усвояване.

5. Ядките, семената и сушените плодове обогатяват мюслито с витамини и минерали и го превръщат в една наистина пълноценна закуска.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти