Какви хора са хипохондриците

Докторе, на помощ
Снимка: Thinkstock

Всички сме чували за хипохондриците, но какви са основните характеристики в тяхното поведение. В общи линии хипохондрията се описва като страх към собственото ни здраве и това на нашите близки – и най-вече притеснение за наличието на сериозно заболяване.

Въпреки постоянното и неоправдано чувство да не бъдат повалени от тежка болест, последното нещо, което тези личности искат, е да умрат, затова не спират да се подлагат на всевъзможни изследвания и медицински тестове, за да са напълно убедени, че са здрави и цялата паника е необоснована.

Разбира се, като всяко психично състояние – хипохондрията може да достигне и доста сериозни последствия, защото редица доказани хипохондрици непрестанно се съмняват в резултатите от своите медицински изследвания, а оттам и в компетентността на лекарите, които ги преглеждат.

Дори и резултатите да са абсолютно отрицателни спрямо симптоми на дадено заболяване, част от тези хора правят тестовете отново и отново, но и след това нотката на съмнение, че "им има нещо" остава.

Повечето хипохондрици постоянно сменят лекуващите ги доктори, защото доверието им към даден специалист се изчерпва прекалено бързо, а освен това искат да съберат възможно най-много мнения и гледни точки по техния "съществуващ и сериозен здравословен" казус.

Друг проблем е, че такива индивиди постоянно си мислят, че никой от близките им не ги разбира и подкрепя напълно.

Покрай перманентния сблъсък с медицински изследвания и проучването на всякакви болести и клинични случаи (особено лесно начинание в интернет ерата), хипохондриците са много добре информирани и трудно могат да бъдат подведени от даден медик.

Хипохондрията може да се прояви във всяка възраст и пол, като най-застрашени са тези, преживели тежко заболяване, или подложени на сериозен и дълготраен стрес.

Лечението и подобряването е бавен процес, който включва психотерапия и медикаментозно третиране.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти