Каква е връзката между съня и отслабването

Каква е връзката между съня и отслабването
Снимка: Thinkstock

Не малко са хората, които си мислят, че е логично по-малкото сън да води до отслабване. Това обаче изобщо не е вярно. От Zdravduh.com обясняват защо е така.

Няма нищо сложно за обяснение, отговорът на тази "загадка" се крие в хормоните, които регулират всички реакции и процеси в организма, за да ни поддържат здрави.

Телата ни имат свои собствени закони, които няма да се променят, понеже ние сме решили да пренебрегнем сигналите, които ни подават и сме се отдалечили от природата.

Така че по-разумното е да се вслушаме в съветите на организма си, вместо да ги пренебрегваме.

Нека се спрем на това кои хормони се произвеждат в телата ни по време на сън и как ни влияят те.

На първо място трябва да се споменат хормоните, които влияят на апетита.

Достатъчното количество сън помага за отделяне на по-големи количества от хормона, който ни дава сигнал за ситост - лептин. Чрез него мастните ни клетки си комуникират с мозъка като го "уведомяват", че имат достатъчно налични ресурси, тоест, казват му "Спри храненето!".

Обратен на лептина е грелинът, който ни подтиква да ядем повече, така че да попълним запасите си.

Организмът отделя този хормон, когато се страхува от глад. А какво се случва по време на сън - количеството на грелина рязко намалява.

Не може да не се спомене и отделящият се по време на нощната почивка хормон на растежа.

Той стимулира топенето на мазнините в дългосрочен план и помага за регенирирането на клетките ни. Затова хората, които имат добър сън, са по-свежи и с по-млада кожа.

Липсата на стрес и пълноценната почивка подтискат и други хормони, които способстват трупането на мазнини - адреналин, норадреналин и кортизол. 

След всичко казано дотук, трябва да е станало ясно, че достатъчното нощен сън - поне 7-8 часа, не само ни поддържа в добра кондиция, но и е идеално за постигане на слаба фигура

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти