Как се отслабва с бавни въглехидрати

Как се отслабва с бавни въглехидрати
Снимка: Thinkstock

Д-р Райна Стоянова

Диетата с бавни въглехидрати е създадена от Тим Ферис.

Целта й е да свалим килограми, без да полагаме много усилия. На първо място, трябва да се отбележи, че не всички въглехидрати, както и не всички мазнини са еднакви.

Сложните, от биохимична гледна точка въглехидрати, не означават непременно „добри“ въглехидрати, ако те са с висок гликемичен индекс или казано по друг начин - покачват твърде бързо инсулина.

Съвременното разбиране за Диета с бавни въглехидрати включва съотношение белтъчини:мазнини:въглехидрати както следва: 30:15:55, а не както бе в миналото- 5-10% за мазнините, 10-15% белтъчините и останалите 75-85% за въглехидратите.

Въпреки съвременната модификация на диетата, много от хората не успяват да свалят вече качените килограми, хранейки се по този начин, независимо че приемат точните калории.

Това се дължи най-вече на едно състояние, наречено инсулинова резистентност, при което панкреасът секретира повече инсулин от необходимото и/или периферните тъкани са изгубили способността (резистират) на инсулиновото въздействие, а именно утилизацията на въглехидратите и превръщането им в енергия.

Как да разберем дали сме инсулино-резистентни?

Това понякога не е лесна задача и се налагат множество лабораторни тестове и калкулации. Обикновенo хората с инсулинова резистентност складират повече мазнини в коремната област и именно при тях спазването на ВВД едва ли е добро решение.

От спазването на ВВД ще имат полза хора с нормален въглехидратен метаболизъм, тоест с добра инсулинова чувствителност. Най-добро приложение има при активни спортисти, особено в периоди на покачване на мускулната маса.

Редуцирането на подкожните мазнини с този начин на хранене е възможно при правилен подбор на храните и тяхното количество, както и времето им за прием. На първо място трябва да се поставите в условията на отрицателен калориен баланс, тоест да приемате по-малко енергия чрез храната, отколкото изгаряте.

Освен това, въглехидратите, които избирате, трябва да се усвояват и изгарят бавно, като по този начин нивата на кръвната захар ще се променят плавно, респективно без пикове и спадове на инсулина. Такива са най-вече технически необработените храни: кафяв ориз, овес, пълнозърнести и ръжени хлябове, бобови.

Въпреки по-високия гликемичен индекс, картофите също могат да спаднат в групата при правилното им комбиниране със зеленчуци и източници на протеини, които ще забавят тяхната абсорбция и съответно утилизация. Що касае плодовете, те могат да се използват също, но най-вече сутрин и разбира се в умерени количества.

Цялото количество въглехидрати за деня трябва да бъде разпределено на приблизително равни количества между храненията, тъй-като не само „бързите“ покачват инсулина, но и „бавните“, особено когато са в големи количества и в един прием.

Постоянно високите инсулинови нива имат съхраняващ мускулите ефект и не се наблюдава характерния за ниско-въглехидратната диета спад на метаболизма след няколко седмици, тъй-като се запазват нивата на тиреоидните хормони.

След всичко казано дотук, моят съвет е - преди да прибегнете към каквато и да е диета - да се посъветвате със специалист и да прецените внимателно какъв е вашият метаболизъм и кой е най-правилният и дългосрочно ефективен начин за достигане и поддържане на желаните килограми.

Припомнете си още:

Да ядем шоколад, без да се притесняваме за килограмите

Хранене за красива кожа

Каква диета да спазваме, ако не спортуваме редовно

Истини и лъжи за комбинирането на храните - I част

Истини и лъжи за комбинирането на храните - II част

Как ефективно и правилно да детоксикираме тялото си?

5 храни, така полезни, колкото и семките им

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти