Как и защо ни влияят климатичните промени

Как и защо ни влияят климатичните промени
Снимка: Thinkstock

Метеорологичните фактори са сериозно изпитание за човешкия организъм.

Преходът от зимата към пролетта, резките промени на времето ми се отразяват не добре на здравето.

Кои са основните метеорологични фактори, които могат да повлияят на здравословното състояние.

Промените на времето най-напред се усещат от хората, които страдат от начална форма на ревматизъм и при непроменливо време нямат никакви симптоми.

Снимка: netinfo

Основните метеорологични фактори, които влияят върху здравето, са тясно свързани. Климатът винаги е оказвал и продължава да оказва влияние на състоянието на всеки от нас.

За да се поддържа оптимален топлинен баланс в организма, е необходим комплекс от метеорологични условия със стабилни стойности. Тези фактори са:

Атмосферно налягане
Бързото спадане на атмосферното налягане най-често сигнализира за началото на буря и се приема, че има силна връзка с усещането за болка.

Значителното понижаване на атмосферното налягане води до разширяване на въздуха в някои изолирани, изпълнени с въздух кухини в тялото, като стави, плевра, перикард.

Отразява се и на течностите, които изпълват обвивките на органите перикард и плевра, както и на ставите. Това води до повишаване на натиска върху инфектираните или наранени тъкани и стави, като увеличава болката.

Някои хора изпитват този феномен при полет със самолет, когато спада налягането при излитане. Има много чувствителни хора, при които и най-малката промяна на атмосферното налягане причинява дразнене и болка на нервните окончания на крайниците.

Снимка: netinfo

Иначе костите и мускулите имат различна плътност и не реагират еднакво на промените, което води да различни контракции и усещане за болка. 

Влажност
Нарастването на абсолютната влажност, особено през пролетта и лятото, също е причина за силното усещане за болка. Това се дължи на факта, че колкото е по-влажно и по-топло времето, толкова по-трудно се потим.

Невъзможността да се самоохлаждаме е основна причина за прегряването на организма, съдовете се разширяват, около тъканите излизат течности, но не се произвежда пот.

Органите се разширяват, забавя се кръвообращението, по-малко кръв достига до всички органи, включително до мозъка. Това е причината да се чувстваме уморени и да ни се доспива.

Снимка: netinfo

Валежи
Снегът, лапавицата, дори и градушката се приемат като фактор за болкова симптоматика, тъй като бурното време се съпровожда с промени в атмосферното налягане и влажността. Чувствителни към подобно време хора са болните от множествена склероза. Само дъждът може да охлади атмосферния въздух и да им донесе облекчение от болезнените симптоми.

Температура
Не само промените в температурата, но и екстремните температури също могат да повлияят на усещането ни за болка. Ниските температури могат да причинят поредния пристъп на мигрена, да изострят циркулаторни състояния като синдрома на Рейно, да допринесат за изостряне на оплакванията при артрит или на астматичните пристъпи. Нашите тела реагират на студеното време, като свиват кръвоносните съдове в кожата и в крайните части на тялото.

Снимка: netinfo

В резултат сърцето трябва да извърши повече работа, за да изпомпа кръвта по тесните съдове. Това затруднява работата му, особено когато е увредено, сърдечният мускул е слаб или не добре кръвоснабден, за да работи достатъчно ефективно.

Любопитно
Високата температура има по-силно влияние върху смъртността, отколкото студените периоди. През лятото на 2003 г., като резултат от екстремно високите температури, в Париж умират над 180 души. През цялото това горещо лято броят на починалите е няколко хиляди.

жена природа приятели
Снимка: Unsplash

Високата температура директно може да увреди здравето или да причини дори смърт при хора със сърдечни заболявания.

Появяват се и някои дихателни проблеми. Високата температура на въздуха освен това поддържа висока концентрация на озон на нивото на земната повърхност. Естественото място на озона е в горните слоеве на атмосферата, където е необходим, за да разсейва вредните ултравиолетови лъчи.

Когато обаче е в по-ниските слоеве, той е вреден замърсител. Озонът уврежда тъканите на белия дроб и причинява проблеми при хора с астма и други белодробни заболявания. както и гадене, гръдна болка и белодробна конгестия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти