Как да запазим здравето си през есента и зимата с Шуслеровите соли

Как да запазим здравето си през есента и зимата с Шуслеровите соли
Снимка: Thinkstock

Активността на органите е различна и в отделните сезони.

Преходът към студеното време през есенно-зимния период е много важен за укрепването на организма.

В традиционната китайска медицина годишният кръговрат се състои от пет годишни времена.

От тях есента се дели на два периода: късно лято и ранна есен (с максимална активност на органите стомах, далак и панкреас), и есен (активни са белият дроб и дебелото черво).

Как да подпомогнем функционирането на тези органи?

Време е да забравим салатите и храните от хладилника и да хапваме предимно топли ястия, които зареждат тялото с енергия.

Който има проблеми със стомаха, трябва да се храни по-често с жълти и жълто-оранжеви храни: моркови, тиква, картофи, джанки, ябълки, круши и др.

Вътрешното спокойствие и хармония засилват функционирането му, ето защо никога не трябва да бързаме, да сме гневни, стресирани или под напрежение, когато се храним.

Негативните емоции изтощават стомашната енергия. Недоволство, тревоги и неизказани емоции, егоизъм и липса на вяра в любовта, а също и консумация на сладкиши и изобщо изделия от бяло брашно парализират дейността на далака и панкреаса.

Жълтият цвят и храните, съдържащи горчиви вещества ги укрепват.

Затова яжте по-често ендивия, тилчец (гръцки сминдух), цикория и къдрава салата, брюкселско зеле, карфиол. Можете да приемате също така фитопродукта Гастритол, който съдържа билки, укрепващи функцията на храносмилателния тракт.

Снимка: Thinkstock

Зад много хронични заболявания може да се крие един и същи проблем: повишената киселинност на организма, която води до увреждане на клетките и органите. В съвремието ни е прието ежедневно да консумираме месо, колбаси, риба, сирена.

Така внасяме в организма много киселинни съставки.

Не пием достатъчно вода и злоупотребяваме с кафе, цигари или алкохол. Липсата на движение и стресът също допринасят за проблема.

Храната трябва да се състои от 75% алкални и 25% киселинни хранителни продукти.

Ограничете силно киселинните храни като: месо и колбаси, бял ориз, булгур, бяло брашно, но също и черен или пълнозърнест хляб (преди всичко прясно изпечения хляб!), твърди и меки сирена, извара, рафинирана захар и всички съдържащи захар продукти, фъстъци, корнфлейкс, алкохол, кафе и др.

Снимка: Thinkstock

Хранителните продукти ни даряват с вещества, които можем да приемем, само ако клетката е в състояние за това. Минералните соли на д-р Шуслер са нужните елементи, които активират функцията на клетката.

Ето кои соли се препоръчват за регулиране на алкално-киселинния баланс:

Шуслерова сол №9 натриев фосфат - сутрин, 3-6 таблетки се разтварят в топла вода и течността се изпива на глътки, като се „дъвче”;

Сол №10 натриев сулфат - на обед, 3-6 таблетки (пият се отново разтворени);

Сол №11 силицея – вечер, 5-10 таблетки.

С тази комбинация стимулираме всички процеси за изхвърляне на киселини, а сол №9 е основният регулатор на алкално-киселинния баланс и подпомага преработването на мазнините.

Продължителност на лечебния курс: шест седмици; може да се повтори след известна почивка.

Снимка: Thinkstock

Aко пък искаме да детоксикираме организма си с Шуслерови соли, ето какъв е начинът:

ШС №6 калиев сулфат

ШС №10 натриев сулфат

ШС №12 калциев сулфат

Солите могат да се редуват в отделните дни, като се смучат 3 x 2 таблетки от съответната сол за деня.

На следващ етап ежедневно се вземат: сутрин 2 табл. сол №6, на обед 2 табл. сол №10, вечер 2 табл. сол №12.

Снимка: Thinkstock

Есента е периодът на най-висока активност на белия дроб и дебелото черво.

При всички заболявания, които се появяват през есента, трябва задължително да се укрепва тяхната функция. Белият цвят и лютивият вкус, който загрява, укрепват енергията на белия дроб. При всички признаци за настинка избягвайте да ядете храни, които образуват слуз като тестени, зърнени, млечни продукти, картофи и ориз, поне докато оздравеете.

Слузестата секреция ще се отделя по-лесно и скоро ще отшуми. Пийте много течности и яжте храни, които се свързват с токсините, например моркови, супа от моркови или сурова, настъргана ябълка, която преди консумацията трябва първо да се окисли. Оставете я да престои на въздуха, докато покафенее.

Дебелото черво приема крайните продукти на храносмилането. Не е за учудване, че в края на беритбата на плодовете, през есента, то развива максималната си активност. Цялото черво (тънко и дебело) изпълнява не само жизнено важната функция „смилане и изхвърляне”, а преди всичко поема защитата срещу чужди, неприсъщи на организма елементи.

От около 460 лимфни възли в тялото на човека, около 200 се намират на територията на червата. На различни нива чревната лигавица функционира отлично като имунен орган.

Във връзка с усвояването на храната тя е в най-тесен контакт с различни микроорганизми и чужди за организма вещества. Ако искаме да сме здрави, трябва да имаме здрави стомах и черва, защото в храносмилателната система се намира около 70% от нашата имунната система.

Снимка: Thinkstock

Шуслерова терапия за лечение на червата:

ШС №2 калциев фосфат - стабилизира клетъчната мембрана

ШС №4 – регенерира чревната лигавица

ШС №9 – подкрепя обмяната на веществата

ШС №10 – стимулира отделителните процеси

ШС №5 калиев фосфат – добавя се при газове поради процесите на ферментация и гниене на несмляна храна в червата

Веднъж дневно по 5 таблетки от всяка сол се разтварят в топла вода и се пият на малки глътки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти