Как да сте добри във всичко?

Как да сте добри във всичко?
Снимка: Thinkstock

Светът е широк и знание дебне отвсякъде. Само в наш интерес е да научаваме по нещо ново всеки ден.

Един нов и изключителен полезен канал в сайта за видео споделяне Vbox7 ще ви помогне с това.

"По-умней" стартират с първия си епизод, в който говорят за човешката интелигентност, таланта и ученето.

Какво е човешката интелигентност? Свикнали сме да я мерим с коефициент на интелигентност или IQ в скала от 40 до 170, като съответно човек с 40 IQ би имал сериозни ментални проблеми, а човек с 170 IQ би бил наистина гениален.

Системата се заражда още през началото на 20 век. Единственият проблем с тестовете за коефициента на интелигентност е, че са абсолютно погрешни, защото мерят главно логиката. И нека не обвиняваме хората, които са направили теста така, защото много след създаването му Хауърд Гарднър публикува своята теория за множествената интелигентност, в която говори за 9 различни вида интелигентност. 

Лингвистична интелигентност - способността да боравите с думи. Както устно, така и писмено. Това е главният вид интелигентност, която се тренира в училищата. Хората спадащи към този тип от ранна възраст обичат реда, систематични са, рано се научават да говорят, четат и пишат правилно. Имат добра памет, лесно и с удоволствие запомнят и не се стесняват от публика. Също така те лесно научават чужди езици. Като малки най-добрия метод за обучението им е чрез прикаки, а като пораснат - дебати и дискусии.

Логико-математическа - способността да боравите с числа. Хората с този вид интелигентност са точни, организирани, имат абстрактно мислене и обичат да смятат. Сферите, които лесно им се отдават са математиката, физиката и химията - сферите, които изискват точност, развита логика и особена настройка на ума.

Музикална - способността на човек да възприема и оценява музиката, да я създава или изпълнява. Такива хора лесно запомнят мелодии и ритъм. Тези хора са по-емоционални и имат развита интуиция.

Телесно-кинестична - Включва умението на човек да се самоизразява, да предава чувства и емоции чрез движения. Атлети, танцьори, актьори, занайтчии, скултори, механици, хирурзи и други. Те са много сръчни и бързи в действията си. Различават се с добра координация, добър контрол на тялото си, усещат ритъма, имат бързи реакции, добре развити рефлекси и бързо усвояват боравенето с различни предмети и инструменти.

Визуално-пространствена - тези хора са добри във възприемането на околната им среда визуално и анализирането, а също и трансформирането ѝ. Такива хора лесно могат да станат ловци, скаути, гидове, архитекти, художници, интериорни дизайнери и т.н. Хората с този тип интелигентност лесно въприемат цветовете, формите и могат графично да изазят своите идеи.

Интерперсонална или междуличностна - така наричаме умението да долавяме настроенията, мотивите, намеренията и чувствата на другите хора. Хората с развита междуличностна интелигентност са добри политици, продавачи, управители или учители, например. Понеже са толкова добри в разпознаването на хората, са доста добри и в манипулирането на околните.

Интраперсонална или вътреличностна - характеризира се с точно усещане на самия себе си, да познавате силните и слабите си страни, ограничаващите убеждения, мотивацията, настроенията, желанията и емоциите. Такива хора имат високо ниво на самоконтрол, саморазбиране и самооценка. Най-подходящи са за психолози, психиатри или философи. Тези хора са по-затворени по природа, но понеже познават себе си още от малки имат ясни ценности и цели в живота. Имат силна интуиция, самомотивация и желание да се отличават от другите.

Натуралистична - това са хората, които имат способността да разбират природата и да долавят закономерности. Например ботаници, ветеринари, метеоролози и археолози. Тези хора още от малки обичат времето прекарано навън. За тях е важно да изследват нещата, които ги вълнуват.

Екзистенциална - способността и склонността да се формулират въпроси за живота, смъртта и други екзистенциални теми.

Какво означават всички тези неща можете да разберете от видеото:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти