Как да сготвим правилно броколи, за да запазим полезните му свойства

броколи
Снимка: Thinkstock

Зеленчукът броколи е известен като много полезен, благодарение на съдържащия се в него сулфорафан. Китайски учени установиха, че за да се запази максимално това съединение, той трябва да се запържи набързо, преди да премине друга термична обработка. 

Нещата обаче не са толкова прости и бързи. Пълното с витамини броколи първо трябва да бъде пулверизирано до 2-милиметрови парченца и да престои така 90 минути. Чак тогава зеленчукът има свойството да предпазва от рак и намалява кръвната захар.

броколи
Снимка: Unsplash

Сулфорафанът не е готово съединение в броколи, което си стои в него и чака да бъде погълнато. Зеленчукът съдържа няколко съединения, наречени глюкозинолати, както и ензима мирозиназа, с който растенията се защитават от тревопасните животни. С активирането на този ензим глюкозинолатите се преобразуват в полезния сулфорафан.

За съжаление предишни изследвания показаха, че всички популярни методи за готвене на броколи - варене или обработване в микровълнова фурна, значително намаляват количеството на глюкозинолатите, дори и ако е за съвсем кратко. На всичко отгоре мирозиназата е свръхчувствителна на топлина.

Сулфорафанът е най-много, ако броколи се дъвче дълго сурово. Така обаче не е много вкусно. Затова учените от университета на провинция Чжъцзян провериха ефекта от кратката топлинна обработка. Първо те пулверизираха зеленчука, за да активизират максимално мирозиназата.

След това анализираха накълцаното броколи сурово, запържено с разбъркване четири минути веднага след нарязването и запържено четири минути, след като е престояло час и половина.

Дългата пауза преди готвенето е целяла да осигури повече време за натрупване на полезните съединения. Тази стратегия се оказала правилна.

броколи
Снимка: Thinkstock

Броколи, запържено веднага след като е пулверизирано, съдържа 2,8 пъти по-малко сулфорафан от оставеното "да се развива" по-дълго.

Затожа, ако искате да извлечете максимална полза от броколи, без да чакате час и половина, трябва да го приемате сурово.

броколи
Снимка: Unsplash

Вижте още: Броколито помага при астма

Научете още: Как се съхраняват правилно броколи

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко чифта обувки имате в гардероба?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент