Как да се възползваме от хормона на растежа и витамин Д

Как да се възползваме от хормона на растежа и витамин Д
Снимка: netinfo

Мартин Русанов

Ситуацията в момента е почти като на война - война срещу всички продукти за подобряване на представянето, били те хранителни добавки или фармацевтични средства.

Наливат се огромни пари в борбата не само срещу дилърите на стероиди, но и срещу съвсем легитимни специалисти- хора със сериозни, зрели и отговорни клиенти, които просто искат да живеят живота си по-добре.

Това е един тъжен момент, защото по всичко личи, че личното щастие на индивида и свободата му да избира как да го постигне, ще бъдат жертвани в тази война срещу допинга в спорта.

Ако тези, започнали войната, бяха малко по-обективни, те щяха да видят, че продуктите за подобряване на представянето не са някаква обществена напаст, когато се вземат от обикновени хора, спазващи мерките за безопасност.

В правото на всеки човек е да иска да изглежда и да се чувства по-млад. Или трябва да арестуваме тези хора само заради това?

Ето малко любопитна информация по темата...

Нов GHRH „Супер Агонист”

(GHRH- Соматотропин- освобождаващ хормон; соматропин е другото име на хормона на растежа, тоест GHRH е хормон, стимулиращ освобождаването на хормона на растежа. Агонист- химикал в тялото, който се свързва с даден рецептор и го активира)

Все още не е известна много информация за това ново лекарство, но от изнесените данни изглежда, че то ще бъде много интересно за бодибилдърите. Работното му наименование е AKL-0707 и се разработва от Akela Pharma, която е канадска компания. Целта е този нов продукт да бъде алтернатива на хормона на растежа (GH), предпазвайки от загуба на мускулната маса; таргет групата му са хора, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност.

Малко биология- GH се отделя от хипофизната жлеза на пулсации, а самото отделяне се активира от GHRH. Той, от своя страна, се отделя от хипоталамусната жлеза и когато достигне хипофизата, си взаимодейства с GHRH рецепторите. GHRH, произвеждан естествено от човешкия организъм, е пептид, състоящ се от 44 аминокиселини.

Естественият GHRH не е от голяма полза като медикамент за повишаване на нивото на GH, защото бързо се разрушава от серумните протеази (ензими, разграждащи пептидите и протеините). За да има дори минимално въздействие по този начин, той трябва да се инжектира по няколко пъти на ден- което би било не само непрактично, но и неприятно.

Всичко това няма да е проблем при AKL-0707, който ще бъде създаден така, че да е устойчив на серумните протеази и същевременно да действа по предназначение спрямо GHRH рецепторите. AKL-0707 съдържа 29 аминокиселини, за разлика от GHRH, който съдържа 44. Когато се инжектира в тялото, този препарат води до бързи и значими подобрения по отношение на нивата на GH, а ако ползването му е постоянно (седмици наред), води и до покачване на нивото на инсулиноподобния фактор на растежа 1 (IGF-1).

При едно скорошно изследване, недиализирани, с хронично болни бъбреци пациенти, бяха подложени на лечение с AKL-0707. В сравнение с плацебо групата, при тях се наблюдавала увеличена секреция на GH, като това увеличение достигнало почти 400% след 28 дни.

Нивата на IGF-1 се удвоили, без да се променя естественият ритъм на пулсиращо отделяне на GH, а DEXA (двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия- начин за измерване на минералната плътност на костите) анализите установили, че в тази група (вземащата лекарството) има покачване на телесната маса и увеличено съдържание на минерали, докато телесните мазнини са намалели.

Освен това, азотът в урината им намалял, без да се променя консумацията на протеини, което се обяснява с анаболна дейност.

Интересното е, че ефектът на това лекарство върху GH и IGF-1 нивата е силен, като същевременно- за разлика от GH терапията- се запазва пулсиращото отделяне на GH. Това би могло да означава, че нивата им ще могат да се увеличават без негативни последици. Интересно ще бъде и да се види, как този препарат влияе на нормалните хора, ако разбира се работата по него бъде завършена.

Как GH влияе на мускулите

GH е продукт, подобряващ представянето и се взема от бодибилдърите поради две причини- увеличава мускулната маса и намалява мазнините. Как обаче действително влияе на мускулите? Скелетните мускули се състоят основно от мускулни фибри и благодарение на тези фибри са възможни контракциите (свиванията)- те са еднакво важни и когато тренирате, и когато си миете зъбите. Между тези контрактилни мускулни фибри съществува екстра-клетъчната матрица.

Това е вид запълващ материал, съставен основно от колаген, който държи мускулните фибри заедно. Макар че не е свързана директно с контракциите, тази матрица подпомага механичната роля на мускулите, както и тяхното възстановяване след тренировка или контузия.

Едно наскоро проведено изследване дава известни отговори на въпроса как GH оказва влияние върху мускулите. Наблюдаван е ефектът от приема на 33-50 mug/kг/ден рекомбинантен човешки GH в рамките на 14 дни върху мускулната и сухожилна морфология на здрави и млади индивиди.

Както се и очаквало, нивата на серумен GH, серумен IGF-1 и IGF-1 mRNA (информационна РНК) се повишили в мускулите и сухожилията. Нивата на колаген I mRNA и синтезът на протеинов колаген в сухожилията също се повишили, съответно 3.9 и 1.3 пъти; в мускулите, за същите вещества, повишаването било съответно 2.3 и 5.8 пъти. Това, което не се променило, било синтезът на протеини в контрактилните мускулни клетки. А най-интересното е, че никакви упражнения не могли да повлияят върху този резултат.

Изводът- чрез GH можете да увеличите силата на сухожилията и да добавите още маса към неконтрактилната колагенова матрица на скелетните мускули, при това без упражнения. С други думи, GH е чудесен за заздравяване на съединителната тъкан и за натрупване на мускули, но сам по себе си не може да ви даде физическа сила.

Витамин Д и тестостерон

В последно време на витамин Д се обръща по-голямо внимание. Доскоро се считаше, че единствената му по-значима функция е свързана с калциевия метаболизъм в костите.

Нови открития обаче показаха, че той е жизненоважен за имунната система, сърдечносъдовата система и дори за предотвратяването на рак. Чак сега разбираме, че количеството витамин Д, необходимо за оптимално здраве, е доста по-голямо, отколкото смятахме. Много хора страдат от недостиг на този витамин, особено онези, които рядко са навън (голяма част от витамин Д се произвежда при контакт със слънчевата светлина).

Той има и други роли- например група австрийски учени наскоро установиха връзката между него и серумните нива на андроген при мъжете. Те анализираха нивата на 25(OH)D (циркулираща форма на витамин Д), тестостерон и свързващия сексуалните хормони глобулин (SHBG) при 2299 мъже в периода 1997-2000 г.

Това изследване показа, че мъжете с достатъчно високи нива на 25(OH)D (>/=30 mug/l) имат и значително по-високи нива на тотален и свободен тестостерон, както и доста по-ниски нива на SHBG в сравнение с теази, при които нивата на 25(OH)D не били достатъчно високи.

Друг интересен факт, открит при този експеримент е, че при много от участниците нивата на 25(OH)D, тестостерон и SHBG били зависими от сезоните, като най-високи били те през август, а най-ниски през април.

Разбира се, неразумно би било да се вадят генерални заключения от едно изследване, но изводите определено са интересни. Може би ще ви накарат да се замислите дали прекарвате достатъчно време на слънце.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти