Как да се справим с бавния метаболизъм

Как да се справим с бавния метаболизъм
Снимка: iStock

Метаболизмът и наднорменото тегло са тясно свързани - това е разбирането на повечето хора днес. Бавният метаболизъм се сочи като основна причина за затлъстяването.

Това невинаги е така, защото за качването на килограми влияе количеството калории, които се приемат дневно, и те винаги са доста повече от тези, които се изразходват. Какво да прави тялото ни с излишните калории? Трупа ги под формата на мазнини. Теглото зависи от калорийния баланс повече, отколкото от метаболизма. Какво всъщност се крие зад понятието метаболизъм?

Ако трябва да се дефинира по някакъв начин, метаболизмът е съвкупността от биохимичните реакции, протичащи в организма. Те отговарят за това дали енергията, приета под формата на калории чрез храната ще бъде съхранена или освободена. Затова в съзнанието на хората се е настанило схващането, че метаболизмът определя теглото, като бавният е предпоставка за наднорменото тегло.

g
Снимка: iStock

Всъщност под бавен или бърз метаболизъм се разбира скоростта на метаболитните процеси. А скоростта на метаболизма е времето, за което тялото гори калориите.

Нивото на метаболизма зависи от различни фактори - гени, здравословно състояние, начин на живот и други.

Възниква въпросът може ли човек да влияе върху метаболитните процеси? Това е напълно възможно. Има много фактори, които напълно съзнателно могат да се регулират от волята на човека. Те променят скоростта, с която тялото гори приетите калории с храната и може да избегне трупането на мазнини по тялото. Ето основните от тях.

4 начина да се справим с бавния метаболизъм

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти