Как да се отървем от болките в гърба

Как да се отървем от болките в гърба
Снимка: Thinkstock

Болките в гърба са едни от най-честите оплаквания за днешния човек. Начина на живот, който водим се оказва повече от пагубен за злощастния ни гръб.

Всъщност, не усилената двигателна активност, а застоялият живот утежняват и предизвикват хронични проблеми с гърба и изменяне на правилната стойка.

Разбира се, претоварването на мускулите при продължително напрягане или извършването на единични действия, свързани с голямо физическо напрежение са сред най-рисковите фактори за вашия гръб.

А, нашият гръб страда ли страда, горкия.  В световен мащаб специалисти отчитат, че болката в гърба е една от главните причини за физическо нераоложение на хората между 30 и 40 години. 

Тоест, масово хората ги боли гърба и то непрекъснато.

Това са хората в активна възраст, като в повечето случаи не става дума за дегенеративни промени в скелета или мускулите.  И внимание: в голяма част от тези случаи става дума за неправилна стойка.

А, всъщност може да си спестим тези неприятни боллежки, които могат да прераснат в нещо много по-сериозно с няколко прости грижи за бедния ни гръб. Говорим за предпазни мерки и за облекачаване на дискомфорт в гърба, тъй като при по-сериозни оплаквания трябва да отидете на лекар.

1. Ах, тези мускули

Когато се ходи на тренировка на фитнес в повечето случаи се обръща внимание на работа за бедра и дупе при дамите и за ръце и гърди при господата.  Особено ако са начинаещи още след няколко тренировки (ръце, бедра, дупе, гърди) започват болки в бърба и кръста.  Защото повечето хора подценяват упражненията за гръбните мускули, които стабилизират цялото тяло.

Още повече, че те развиват стойката и помагат при вдигането на самите тежести (ако тренирате фитнес).

Нашият съвет е да започнете с тренировки с треньор – а ако имате оплаквания в гърба да наблегнете внимателно на упражнеията с гръб.

Идеални спортове за гръб и облекчаване на дискомфорта (моля записвайте си): плуване,  йога, бързо ходене, колоездене (без планинско колоездене).

Снимка: Thinkstock

2. Ароматни чудеса

Ароматерапията може да е полезна за вашия гръб. Ама да! Съвсем вярно.  Може да вдишвате масла, най-добре е да ги втривате или някой да ви ги втрива. Не говорим за масажни движения, а за леко втриване за засегнатите области.  Най-подходящите масла , които препоръчаваме при дискомфорт в гърба и кръста са:

еквалиптово масло, масло от бослек (помага и при артритни болки) , масло от мащерка (помага и за ставни и мускулни болки), масло от розмарин.

3. Да се изправим

Както вече казахме основна причина за болките в гърба, с която се свързваме в обикновения живот е неправилната стойка.

В повечето случаи, обаче ни е много трудно да се поддържаме изправени и например особено на бюрото или докато седим по принци се изгърбваме.

Неправилната стойка може да доведе изкривяване на врата, силни болки и напрежение, свити рамене, изкривен гръбначен стълб, дори изпъкнал корем.

Затова понякога имаме нужда от помощник. Изключително полезен е колан, който не само изправя гърба и коригира стойката, но и облекчават болката в гърба.

Изключително важно е коланът да е от дишаща е елегантна материя, за да може спокойно да се слага под дрехите и да не се разбира, че сте с него.

Важното е, че подобен колан връща гръбнака ви в естествената му S-образна форма.

Снимка: Thinkstock

4. Мачкай ме, обичам те

Разбира се не може да не препоръчаме лечебния масаж и физиотерапията.  Пак напоняме, че ако болките са серозни – всяко лечение трябва да се назначи от лекар.

Но ако се касае за дискомфорт и умора и леко пренапрежение масажът съчетан със сауна, парна баня, солна баня или ароматна парна баня.

Добре е обаче да направите масаж на цяло тяло, не само на кръста и гърба, защото така ще засилите кръвния поток навсякъде.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти