Как да различим био продуктите

Как да различим био продуктите
Снимка: Thinkstock

През последните няколко години и в България започнаха да се търсят активно биологичните храни. Предлагането на тези продукти на пазара обаче все още е твърде скромно.

Една от най-големите причини за това е значителният брой храни, чиито етикети подвеждат потребителите, че са произведени по биологичен начин.

Означението "биологичен" или "екологичен" може да се поставя само върху етикетите на продукти, които са били произведени по биологичен начин, контролирани и сертифицирани от организация, която притежава разрешение от Министъра на земеделието и продоволствието.

Освен означението "биологичен", на етикета трябва да е отбелязано името и кодовия номер на контролния орган.

В противен случай ще представлява директно нарушение на Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз /ЗПООПЗПЕС/, в сила от 01.01.2007 г., Обн. ДВ. бр.96 от 28 ноември 2006г.

Съгласно чл. 25, ал.3 от този закон се забранява означаването като "биологичен", "екологичен", "органичен", "био" и "еко", включително на чужди езици и поставянето на знака за биологично земеделие на земеделски продукт или храна, които не са биологично произведени.

Контролът върху използването на означенията се упражнява от органите на официалния контрол по Закона за храните.
По-голямата част от примерите нарушават и изискванията на член 48а от Наредба № 22 от 04.07.2001 г. за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и неговото означаване върху тях (обн., ДВ, бр. 68 от 3.08.2001г.).

Съгласно тази наредба биологичното производство се означава върху растения, растителни продукти и храни от растителен произход чрез използване на думите "биологичен", "екологичен", "органичен” или техните производни "био" и "еко".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти