Създадено за Doppelherz

Как да познаем добрия пробиотик

Как да познаем добрия пробиотик
Снимка: iStock/Getty Images

В последните години информацията за това как да бъдем здрави и да решим един или друг здравословен проблем е буквално неуправляема. Много хора се допитват до Интернет за всякакви болежки, симптоми и неразположения, търсейки съвети за облекчаване на едно или друго състояние. Ако има класация за най-популярните търсения по здравословни теми в мрежата, вероятно пробиотиците ще са някъде из челните места.

За какво са нужни пробиотиците, как да ги ползваме и какъв вид пробиотик да изберем са въпроси, на които всеки човек е търсил отговор поне веднъж в живота си, а една от първите асоциации с „пробиотик“ е думата „антибиотик“.

Преди години на никого не беше ясно защо приемът на антибиотици е добре да бъде съчетан с пробиотик, но достъпът до информация промени и това. Сега дори и децата знаят, че когато пият антибиотик, се налага комбинирането му с пробиотик. А се налага, тъй като антибиотиците нямат потенциал да различават добрите от лошите бактерии и убиват всичко наред, причинявайки понякога нови главоболия (гъбични инфекции, стомашно-чревни неразположения и т.н.). За да ги избегнем, е задължително антибиотикът и пробиотикът да бъдат приемани успоредно, а пробиотикът още 7-10 дни след приключване на лечението.

Правилото за прием на антибиотик е просто, но задължително за спазване – да има интервал от поне 2 ча̀са между прием на антибиотик и пробиотик (а най-добре 3 или 4 ча̀са), както и да се избягват горещи храни и напитки поне 10-15 минути преди и след прием на пробиотик.

Нуждата от пробиотици обаче невинаги е наложена заради антибиотично лечение – понякога те са средството, което ни помага да се справим с предизвикателствата от смяната на средата, в която живеем, от пътуване до далечна дестинация, от редуване на хранителни режими или от нуждата да подпомогнем организма при различни диети. Често пробиотици се приемат превантивно, особено с цел предпазване от летни вируси, или ако имаме съмнения, че сме приели храна със съмнително качество.

Снимка: iStock/Getty Images

„Модерният“ начин на живот, тоест пропускане на хранения, хранене на крак, недоспиване, стрес, тютюнопушене, алкохол и прием на лекарства, се отразява пагубно на стомашно-чревния тракт. Понякога минават години преди симптомите на дисбаланса в чревната флора да се проявят, друг път пораженията стават ясни по-бързо. А като се има предвид, че над 80% от имунните ни клетки се намират именно в червата, става ясно защо системният подход към постигането на добро здраве винаги започва от червата. Обичайно първите симптоми на чревен дисбаланс са свързани с усещане за подут корем, увеличено газообразуване, куркане на червата, запек или диария, а понякога и редуване на последните две състояния.

Често се установяват и дефицити на определени вещества (витамини и минерали), тъй като храната не може да бъде обработвана правилно и полезните вещества в нея – извлечени и усвоени от организма. Ако страдате от едно или повече от тези неразположения, препоръчително е да приемате пробиотици поне в продължение на 2-3 месеца, за да се гарантира пълноценно възстановяване на чревната флора. Но тъй като на пазара има стотици видове пробиотични продукти и е трудно човек да се ориентира, ето няколко препоръки:

Информирайте се какви са пробиотичните култури в продукта (най-предпочитани и проучени са свойствата на лактобацилите и бифидобактериите), както и в какво количество са жизнеспособните култури. Това е важен показател, тъй като пробиотичните бактерии са чувствителни към факторите на средата и процеса на производство и като правило, след опаковане, броят на жизнеспособните бактерии следва да намалява.

Потърсете информация за жизнеспособността на включените в продукта бактерии до края на срока на годност и обърнете внимание посочва ли се в листовката дали даденото количеството живи бактерии е към момента на влагането им в продукта или към края на срока на годност, както например е в пробиотика Допелхерц® актив Лакто-Про, който гарантира 4 милиарда живи пробиотични бактерии към края на срока на годност на продукта.

Добре е пробиотичните бактерии да бъдат комбинирани с пребиотик (като инулин), който изпълнява ролята на храна за бактериите, а наличието му подпомага растежа и развитието на пробиотичните бактерии, както и доброто храносмилане. Търсете продукт със стомашно-устойчиви капсули, които запазват културите живи, преминавайки през стомашната киселина, докато стигнат до червата, където да започнат да работят.

Снимка: DoppelHerz

Що се отнася до това колко пъти на ден да приемате пробиотика, много по-лесно и удобно е да е един път дневно – особено ако се налага да приемате и антибиотик, както и да съдържат достатъчно на брой капсули в една кутийка. Допелхерц® актив Лакто-Про например идва с 20 стомашно-устойчиви капсули в една опаковка, което го прави напълно достатъчен за 20-дневен прием.

На последно място, но не по важност – информирайте се добре какви са бактериалните щамове в продукта. В човешкия чревен микробиом са установени над 10 000 различни вида бактерии! Те изпълняват различни функции, но доста от тях могат и да се припокриват, затова е по-добре да се приемат пробиотични продукти с по-разнообразен състав. Отново добър избор и по този критерий е немският Допелхерц® актив Лакто-Про със своите 5 различни бактериални щама – три на лактобацили и два на бифидобактерии.

В допълнение към тях е вложен и витамин В2 за поддържане на нормално състояние на епитела, включително и на чревната лигавица, както и витамин В6 - за нормална функция на имунната система. Продуктът е подходящ и за вегетарианци и е безопасен за дългосрочна употреба.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти