Как да постигнем красив и здравословен тен

Лятото е тук и почти няма човек, който да не иска да се сдобие със здравословен и красив загар на кожата.

Като изключим солариумите и лосионите за изкуствен тен, има един основен начин кожата ни да придобие по-мургав цвят, а именно – със здравословни слънчеви бани.

Храненето

Kрасотата идва от вътре навън, затова е от изключителна важност как се храним, както и какво количество течности приемаме. Правилото за 2 литра вода на ден не е съвсем точно, тъй като няма как едно момиче, което тежи 50 кг да има нужда от същото количество течности, колкото един мъж, който е с тегло 90 кг, например. Но все пак нищо не ни пречи да пием по 6-7 чаши вода на ден минимум, особено в горещините.

А колкото до храните – сред най-вкусните и популярни храни за здравословен тен са: Доматите, които са много богати на ликопен -  червеният пигмент в тези зеленчуци. Той е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от фотостареене – като слънцезащитен продукт, който действа отвътре навън.

Морковите са другият зеленчук – те съдържат бетакаротин, който ще ни помогне да получим приятен здравословен тен.

А стане ли дума за плодове – задължително похапвайте кайсии и праскови – те са богати на витамини, минерали, в сезона си са много вкусни и отново спомагат за хубавия тен.

Подготовка на кожата

Ако искате да се радвате на здрава, мека и сияйна кожа през лятото, но и на дълготраен тен, трябва да ексфолирате тялото си поне 2-3 пъти седмично. Можете да го правите както с ексфолианти за тяло, така и с естествен абразив, като утайката от кафе. Така ще премахвате мъртвите клетки от кожата и ще позволявате на новата кожа да почернява, а след това беленето след натрупания тен ще бъде значително по-малко.

Другата подготовка на кожата е непосредствено преди плажа.

Голяма грешка е да нанасяме слънцезащитните лосиони, когато вече сме изложени на слънчева светлина. Намажете тялото си с висок фактор преди да излезете от стаята – на кожата ѝ трябват поне 20 минути, за да попие добре крема и да изгради защита.

Освен това знайте, че има голяма разлика между кожата на коремчето и краката от тази на деколтето, нослето, челото. За първи слънчеви бани използвайте фактор поне 20-30 за тяло и 50 за рамене, деколте и лице. С натрупания тен можете да смъкнете фактора.

И още нещо много важно!

Не стойте под слънчевите лъчи по обяд

Тогава слънчевата енергия е изключително силна и бихте си увредили кожата, възможно е да получите задух, високо кръвно, учестен пулс, световъртеж и дори припадък. Избягвайте да се показвате на слънце от около 12:00 ч. на обяд до към 15:00 ч., като това важи с особена сила за малки деца, възрастни и хора със заболявания.

Най-здравословният тен се трупа сутрин и до обяд.

И накрая – не очаквайте след първата слънчева баня да се сдобиете с мечтания тен. Но и не забравяйте, че ако кожата ви не е предразположена към много потъмняване – просто няма как да се случи да получите шоколадов загар. Най-важното е кожата ни да бъде здрава и да си изкараме добре на ваканцията. 

Прочетете още:

Кокетна прическа за 3 минути

Един чифт дънки – 4 различни визии

Перфектният вечерен грим за блондинки и брюнетки

Не просто фон дьо тен, а втора кожа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти