Как да понижим холестерола

Как да понижим холестерола
Снимка: Thinkstock

Праз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително и в Древен Рим и Древна Гърция. Те приемали зеленчука като олицетворение на своята мистичност и сила. За разлика от тях в Уелс са приели праза за свой, като са го взаимствали и така зеленчукът се е превърнал в една от емблемите на Уелс.

Кой някога би предположил, че уелските войници са носeли праз лук на своите шапки в битките, които са водили, за да ги различават от противниците им. Мистерия е и фактът, че са избрали точно този зеленчук. Нещата, които обясняват този акт, е например, че праз лукът се е отглеждал през октомври, а именно тогава са се водили битките.

Може би е съвпадение, но праз лукът е един от няколкото зеленчука, които виреят в Уелс и през март. Много хора вярват, че това е така поради факта, че Свети Давид е включил праз лука в своите пости, които са представлявали консумирането на хляб, вода и билки, пише "Gotvach.bg".

Днес учените са доказали, че празът не е просто втори братовчед на лука. Те са открили много полезни съставки, включващи се в него, както и в много други зеленчуци от семейството на лука - Алиум, в което попада и чесънът.

Изследвания показват, че консумацията на зеленчуци от семейството Алиум е много полезна за организма. Приемането им поне два пъти седмично ни предпазва от рак на дебелото черво, стомаха и простатата, а също намалява нивото на холестерола и високото кръвно налягане.

Празът е също много добър източник на желязо, манган, витамин В6 и витамин С.

Когато използваме праз лук за готвене, неговият мек и сладък аромат го прави предпочитан сред представителите на семейството Алиум. Освен това той може смело да се използва в кулинарията без притеснения, че ще притъпи аромата на другите съставки в яденето.

Празът притежава уникален мек вкус, който му позволява да се приготвя по много и различни начини - на пара, задушен, печен самостоятелно или комбиниран с други съставки.

Вкусът на праза се счита за доста по–изтънчен от този на лука. Затова той се използва в прословутата френска лучена супа, както и в много други супи и сосове.

В наши дни праз лукът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е целогодишен. Също е много използван и за пресни салати и аранжировки. Поради символичното си значение в Уелс зеленчукът присъства в много от тамошните рецепти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти