Как да намалите изпотяването

Как да намалите изпотяването
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Лято е, прекрасно е, слънчево е, но големият минус на всичко това е обилното потене, което понякога просто излиза извън контрол.

Нормално е, изпотяването е процесът, благодарение на който всъщност не прегряваме. Ако не се потяхме, едва ли щяхме изобщо да можем да преживеем хубавите летни дни.

Но така или иначе, това е малко успокоение, когато по хубавата лятна рокля се появят мокри петна.

За да не си вгорчавате лятото, а и за да не прекалявате с употребата на дезодоранти против изпотяване, ето няколко малки промени, с които ще намалите голямото изпотяване.

Избягвайте пикантните храни

Пресните люти чушлета са добавката към всяко лятно ястие, но не помагат много да намалите потенето.

И не става дума само за момента на яденето. Пикантните храни загряват тялото като цяло и него не му остава нищо друго, освен да започне да се поти, за да се охлади.

Намалете кофеина

Кофеинът всъщност засилва изпотяването и отделянето на течности като цяло. През лятото заменете кафето със студен ментов чай. Освежава и разхлажда.

Носете памук или коприна

Да носите изкуствени материи и да очаквате да не се потите е като да лежите на слънце и да искате да сте бели като порцелан.

Така де, дори без „остроумните“ сравнения, е ясно, че материите трябва да са естествени, за да не се потите.

Малкият трик тук обаче е, че в последните години, за да не се свиват, памучните дрехи винаги са с добавка еластан. А той, както можете да се досетите, е изкуствена материя.

Тъй като дреха от 100% памук е трудна за намиране или пък прекалено скъпа, нека еластанът да е възможно най-малко.

Умерено със солта

Балансът на соли в организма е изключително фин процес. Ако сте прекалено „солени“, ще се потите повече, защото така организмът се справя с високото съдържание на натрий.Ако се обезсолите обаче, има вероятност да започне да ви се вие свят, да сте потиснати и дори да изпаднете в депресия. А това, в разгара на лятото, изобщо не е желателно.

Така че не можем да ви посъветваме нито да намалите солта, нито да наблегнете на нея. Само ще припомним, че необходимото количество сол на ден е до 5 грама.

Припомняме ви и лесната рецепта за домашен дезодорант против изпотяване на любимата ни влогърка Agleu: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти