Внимавайте с кафетата

Внимавайте с кафетата
Снимка: netinfo

Консумацията на кофеин, равен на четири кафета еспресо всеки ден, е вредна за здравето, особено при непълнолетните и при бременните жени.

Това съобщиха от Европейската агенция по безопасност на храните в доклад за употребата на кофеин в Европа.

Дозата, която се препоръчва за употреба на стимулиращото вещество, е под 400 милиграма на ден за възрастен човек.

"Приемането на кофеин от всякакви източници до 400 мг. на ден не предизвиква увеличаване на притесненията за здравето при здрави възрастни в общата популация, освен при бременни жени", посочват от агенцията.

"Рискът за здравето не е голям, но все пак съществува", коментира представител на агенцията по отношение на притесненията за приемането на големи количества кофеин.

Въпреки предупрежденията за употребата на кафе, здравните власти в Европа се притесняват най-много по отношение на енергийните напитки с кофеин от типа на "Ред бул" и други, които се консумират основно от млади хора.

Според данните 68% от младежите между 10 и 18 годишна възраст употребяват редовно енергийни напитки, като 12% от тях са сериозни консуматори.

От изследваните 13 европейски страни, Дания води класацията по консумация като там 33% от хората употребяват кофеин над здравословните 400 мг. Следват ги Нидерландия с 17,6% и Германия с 14,6%.

Според данните кофеинът в енергийните напитки може да варира между 70 мг. на литър до значително по-големите 400 мг. на литър.

Още по темата:

С чаша димящо кафе денят е по-различен
Как да си направим ароматно кафе с пухкава пяна
За перфектната чаша кафе
Кое е по-доброто кафе

Зеленото кафе
Бившият, бъдещият, настоящият...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти