Кафето не застрашава кръвното налягане

Кафето не застрашава кръвното налягане
Снимка: Thinkstock

След 11-годишни изследвания се оказва, че кафето всъщност с нищо не повишава трайно артериалното кръвно налягане.

Тъй като кофеинът, съдържащ се в кафето и някои други негови продукти, може да провокира кратковременно повишаване на налягането, много хора са разтревожени, че пристрастието към тази напитка с времето ще доведе до трайно повишаване на артериалното налягане. 

От Здраве.бг обаче посочват данните от изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, опровергават това мнение.

Според тях шансовете на здравите хора, които изпиват повече от 6 чашки кафе дневно, да имат повишаване на артериалното налягане в близките 10 години не са по-високи, отколкото при тези, които изобщо не консумират кафе.

Дори жените, които пият кафе от време на време или умерено (0-3 чаши дневно), рискуват много повече са станат заложници на високото кръвно, отколкото тези, които пият твърде много или въобще не пият кафе, твърдят авторите на изследването.

Интересно е, че при мъжете увеличаване или намаляване на риска от повишено кръвно налягане във връзка с употребата на кафе не е открито (независимо от количеството изпито кафе!). 

Според Куно Уитервал, ръководител на екипа, рискът от хронично повишено кръвно налягане при мъжете, които не пият кафе и при пристрастените към тази напитка е почти еднакъв.

Професор Уинтервал посочва, “че нито един работник от системата на здравеопазването няма аргументи, за да препоръча въздържание от кафето”.

За изграждането на своите изводи учените се опират на данните на 11-годишното си наблюдение на над 6000 доброволци, които в началото на изследването са били на около 40 години.

Те подробно са описвали пристрастието си към кафето, особеностите на начина си на живот, образованието и медицинската история на семейството. 

Изследователите са категорични, че хората, които пият по-малко кафе, рискуват в по-голяма степен да придобият повишено артериално налягане, отколкото тези, които въобще не пият или пият кафе в големи дози. 

Проф. Уинтервал дори смята, че навикът да се изпиват ежедневно няколко чашки кафе формира у човека поносимост по отношение на кратковременното въздействие на кофеина под формата на повишено кръвно, а тези, които пият малко кафе, остават чувствителни към скоковете в артериалното им налягане.

Учените изрично подчертават, че са изследвали здрави хора и направените изводи не могат да се отнасят за хората с вече повишено налягане или други рискови фактори, увеличаващи вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти