Кафето бори депресията при жените

Кафето бори депресията при жените
Снимка: netinfo

Американски учени твърдят, че ефектът от кафето е доста по-силен и дълготраен, отколкото си мислим.

Според тях жените, които пият по четири и повече чаши кафе на ден, имат по-слаба податливост на депресивни настроения или по-точно - 15% по-малко oт останалите жени.

Учените от Харвардския университет сравнили количеството изпито кафе и опасността от депресия сред близо 51 000 жени в 10-годишен период. Те не изследвали мъжете, но други проучвания откриха подобен ефект и при силния пол.

Изследователите, чието откритие е публикувано във в. "Journal of American  Medicine Association", смятат, че кофеинът работи като антидепресантите, като спира производството на някои хормони като серотонин. Те твърдят също така, че кофеинът подобрява усещането за щастие и дава повече енергия в дългосрочен план.

Учените са попитали жените колко чай пият и колко парчета шоколад ядат всеки ден, колко алкохол консумират и дали спортуват и въз основа на това установили, че кафето има най-силното влияние за намаляване на депресията.

"Резултатите ни подкрепят възможния предпазен ефект на кофеина, набавян главно от консумацията на кафе, срещу опасността от депресия. Необходими са още изследвания, за да потвърдим откритието и да установим дали обичайното консумиране на кафе, съдържащо кофеин, може да допринесе за превенцията и лечението на депресия", съобщи д-р Майкъл Лукас от Харвардския университет. 

А вие чувствате ли се по-добре като консумирате повече кафе или вярвате, че то не е толкова полезно за организма, както твърдят американските учени?

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти