Изкуствените подсладители - пречка ли са те за отслабването?

Изкуствените подсладители - пречка ли са те за отслабването?
Снимка: netinfo

Мартин Русанов

Няма сигурни твърдения, когато говорим за това как субстанциите, които поглъщаме, влияят на тялото ни. Каквото и да казваме, ние или изследванията, обикновено практиката показва точно обратното. Един чудесен пример за това е продължаващия дебат относно изкуствените подсладители и ефекта им върху отслабването и качването на мускулна маса.

Какво означава това за вас като бодибилдър?

Ако сте ограничили въглехидратите, то очевидно не консумирате захар редовно. Но ако редовно пиете диетични напитки и същевременно нямате успех със свръх-нисковъглехидратните диети, то може би причината е в подсладителите в тези напитки.

Обръщам ви внимание върху тези неща, тъй като едно скорошно изследване показа следното: нивата на инсулин се повишават в резултат на предварителното поглъщане на сукралоза (вид изкуствен подсладител), последвано от поглъщането на минимално количество истинска захар.

Какво реално демонстрира това?

Оралната стимулация  чрез сладост- с помощта на сукралозата- повишава инсулина и води до влошен контрол върху кръвната захар. За съжаление, повечето хора интерпретираха това като неопровержимо доказателство, че изкуствените подсладители предизвикват надебеляване.

Не всичко е такова, каквото изглежда

Има един проблем с посоченото изследване- твърде много се акцентира върху ефекта от суркалозата и се оставя на заден план друга важна информация. Така например, никой не се сеща да спомене, че участниците в изследването са били ужасно дебели, с индекс на телесна мазнина над 40- а тази статистика става все по-точна в прогнозирането на композицията на телесната мазнина, колкото по-висока е цифрата.

Не може да се правят изводи за резултата от изследването, без да се вземат предвид участниците, както и факта, че тялото на някой с наднормено тегло ще реагира различно спрямо тялото на здрав човек.

Как тялото разпознава и реагира на сладостта, е нещо, което тепърва започваме да разбираме. Едно откритие, което поставя по сериозно съмнение тезата, че изкуствените подсладители не водят до надебеляване, е че бозайниците (включително човекът) притежават рецептори за сладост на ключови места по храносмилателния тракт. Тоест- тялото ви може да определи дали нещо е сладко, не само чрез устата, а и чрез червата.

Така че е възможно, ако изядете нещо сладко- дори и да е с нула калории- да се задейства хормонална реакция, която „подготвя” тялото ви за надебеляване.

За да оценим безпристрастно резултатите от това изследване- което е от особена важност за бодибилдърите- трябва да видим дали поглъщането на същия подсладител само по себе си предизвиква такава реакция в един здрав и с нормално тегло човек.

И така – през 2011 г. има друго изследване, при което не е открита хормонална реакция към сукралозата при здрави участници. Но за това не се говори толкова, защото от него не могат да излязат сензационни заглавия като „Еди Кой Си Продукт Те Прави Дебел/а!”.

Какво всъщност става?

На пръв поглед имаме две изследвания с противоположни резултати, но така ли е наистина? Или всичко е въпрос на моментното състояние- хормонална реакция при тези с наднормено тегло и липса на такава при здравите?

Възможно е телата на по-дебелите хора да започват да произвеждат инсулин и подобни хормони в очакване на храна, изкривявайки по този начин резултатите от изследванията и карайки атлетите да си мислят, че не трябва да поглъщат сукралоза.

Ако помиришете, опитате или дори си помислите за храна, може да активирате инсулинова реакция преди храната дори да е стигнала до стомаха ви. „Може”- защото това невинаги се случва с изчистени, мускулести и атлетични хора. Понякога, тези хора не секретират инсулин в такива ситуации. Но хората с наднормено тегло реагират по различен начин, основно от гледна точка на очаквания отговор, заедно с известна степен инсулиново съпротивление.

Изследванията показват, че този отговор е толкова по-силен, колкото повече са телесните мазнини и може да доведе до трудности при изчистването на кръвната захар.

Помислете върху това. Дебелите хора имат повече телесни мазнини в резултат на честия прием на много въглехидрати.

От гледна точка на тялото, е разумно секретирането на инсулин (който е важен за метаболизма) да започне по-рано, ако редовно се приемат големи количества въглехидрати. Така че, при тях производството на инсулин започва по различни причини, отколкото при един здрав атлет и това, което би било валидно за едните, невинаги ще е вярно за другите.

Това означава ли, че изкуствените подсладители са безвредни?

Досега разглеждахме изследванията; нека погледнем самата сукралоза. Доказано ли е категорично от споменатите изследвания, че тя предизвиква освобождаване на инсулин? Отговорът изглежда е „не”. Можем дори да задълбаем повече- като разгледаме експерименти, при които изкуствени подсладители биват инжектирани директно във вътрешностите, избягвайки напълно оралното усещане за вкус. И в тези случаи не се наблюдава инсулинова реакция от страна на здрави участници.

Ако се върнем към оценката за въздействието на изкуствените подсладители върху свръх-нисковъглехидратната диета, то изводът е просто „зависи”. Ако правите всичко както трябва, но не прогресирате, то вероятно подсладителите са това, което ви създава проблеми.

С едно изречение - не може от подобно изследване да се направят генерални изводи за всички.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти