Избягвайте печените ядки

Избягвайте печените ядки
Снимка: netinfo

За хората, които обичат да похапват ядки, може би ще е интересно да научат кои съставки се губят или променят при печенето на ядките и до каква степен е това.

Ядките имат голяма хранителна стойност, понеже са богати на растителни белтъчини с висок коефициент на усвояемост и на полиненаситени мастни киселини - омега 3 и омега 6, наречени незаменими или есенциални, защото човешкият организъм не може да ги синтетизира, а има жизнена нужда от тях.

В ядките се съдържат множество витамини, най-вече мастноразтворимите А, Е, с важни антиоксидантни функции, както  и минерални соли като магнезий, калций, селен, цинк.  

Всички гореизброени качества се отнасят за суровите ядки. В действителност печенето и осоляването намаляват значително хранителните качества на ядките.

Ето някои от физико-химичните промени, които високата температура предизвиква:

*Белтъчините и въглехидратите се свързват в така наречената реакция на Майар, на която се дължи приятния аромат на печено и карамел. За съжаление, тези ароматни  съединения са канцерогенни и не бива да се прекалява с каквито и да било препечени и изгорели продукти (хляб, бисквити, загоряло мляко, силно препечени ядки и тн.)

*Полиненаситените мастни киселини - омега 3 и омега 6, са неустойчиви на силно нагряване - над 180 градуса, каквато е температурата във фурната. Колкото по-високи са температурата и/или времето на нагряване, толкова повече са новообразуваните молекули с канцерогенно действие. 

*Мастно-разтворимите витамини се разграждат над 100 градуса

* Минералните соли губят биологичната си активност при силно нагряване. Те биват свързани в неразтворими соли и не могат да бъдат абсорбирани в червата. От друга страна, добавената сол в ядките води до консумацията на прекалено високи количества готварска сол, с доказано влияние за появата на хипертония и сърдечносъдови заболявания.  

Препоръчва се да консумирате неосолени и неизпечени ядки в разумни количества - до 30г на ден, тъй като съдържат средно 65% мазнини.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти