Йога за по-добър секс

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Тази тема може да ви се стори малко странна, но намирам логика в това точно йогата да подобрява либидото ни.

Всеки път, когато избирам да покажа нещо ново на хората, се опитвам първо за себе си да си дам логично обяснение защо действа. Йогата и асаните, като част от нея, за разлика от спортните дейности, не ни изморяват и могат да ни подготвят да изживеем удоволствието от секса.

Йога ни учи да ценим и осъзнаваме времето и нашето състояние „тук и сега“, т.е. умът ни да остава концентриран в това, което правим в настоящия момент.

Асана означава поза, в която можем да задържим тялото и вниманието си по-дълго без това да ни изморява. Освен това, асаните провокират и акумулират вътрешната ни енергия, развиват гъвкавост, сила, по-добра стойка и походка, а това създава по-добро самочувствие и по естествен начин ни подготвя да се харесваме и да харесваме това, което правим.

А релаксацията, с която завършва всяка йога практика, изгонва притесненията, умората и напрежението в мускулите и ума ни, а когато човек е по-спокоен, това променя качеството му на живот във всяко едно отношение.

Избрала съм ви няколко асани, които смятам за подходящи.

Първата е "дърво". Тя ще ви научи да фокусирате вниманието и концентрацията ви в настоящия момент. Застанете прави и подпрете едното ходило от вътрешната страна на бедрото на другото. Кракът, на който е опората ви в момента, го усещайте здраво стъпил, като корен в земята. Вдигнете ръце като стабилни клони на дърво и запазете равновесие като насочите погледа си в една точка на стената пред вас, без да го местите. Вдишайте и издишайте поне 3 пъти дълбоко и сменете краката.

Седнете, за да направите "пеперудка". Тя премахва умората от дълги часове седене и ходене, отваря бедрата и развива гъвкавост в областта на слабините и таза.

Допрете ходилата и ги хванете. Изправете гърба и избутайте гърди между ръцете. Направете около 50 маха с крака.

После наведете торса напред и задръжте така за минутка, за да се разтегнете още малко. Отпуснете гърба.

В този комплекс можете включите и упражненията на Кегел. Най-често ние, жените, чуваме за първи път за тях по време на бременност, защото ни учат как да контролираме влагалищната мускулатура и така предпазват бременната от неволно изпускане на урина, подготвят я за по-лесно естествено раждане и бързо възстановяване след това. Но освен това те са много полезни и за ежедневно практикуване от мъже и жени, защото стягат мускулите на тазовото дъно. При мъжете отпускането може да се дължи на диабет, проблеми с простатата и др. Упражненията подобряват ерекцията и предпазват от импотентност.  При жените пък е особено важно да запазят стегната влагалищната мускулатура, колкото може по-дълго.

Независимо от пола, за да разберете кои мускули да упражнявате, може да спрете за малко струята на урината, докато сте в тоалетната. Точно тези мускули тренирайте редовно. Правете 3 пъти по 10 серии на ден, като след месец може да увеличите повторенията.

Преди практиката, изпразнете пикочния мехур. Стягайте мускулите и задържайте за 2-3 секунди, след което ги отпускайте за няколко секунди. Може да правите упражненията 2 пъти дневно - седнали, легнали или дори докато ходите. Стягайте само тях, без мускулите на корема, бедрата или задните части. За начало, докато свикнете, може да пробвате от легнало положение със свити колене.

Пак от легнало положение повдигайте ханша и го сваляйте. Направете отново 3 серии с по 10 повторения. Това упражнение освен, че се грижи отново за мускулите на тазовото дъно, ще изправи и раменете ви.

Накрая отпуснете и разтегнете мускулите, които сте напрегнали при упражненията на Кегел и които участват при получаването на оргазъм, с "котешки извивки".

Застанете на длани и колене. Дланите нека бъдат точно под раменете. Коленете леко раздалечени. Вдишайте и изпънете главата нагоре, раменете назад. Плешките се приближават една към друга. Кръстът е надолу.

Издишайте и заоблете гърба в обратна посока. Главата е надолу. Коремът е навътре. Направете отново десетина повторения.

Накрая релаксирайте, като отпуснете цялото тяло и ума ви поне за 5 минути.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти