Йога в помощ на спорта Част II

Йога в помощ на спорта Част II
Снимка: Личен архив

Вера Захариева

Първа част на материала може да прочетете ТУК!

Най-яркото проявление на системата йога в съвременния свят е спортната йога. Тя е предназначена за по-активните натури, за спортисти, които искат да възстановят бързо и ефективно тялото си след усилената тренировка, за хора, които имат нужда от по-сериозно физическо натоварване, за тези, които искат да напреднат в усвояването на по-сложни асани.

Спортна йога включва не само асани с многобройни варианти, но и комплекси от упражнения за стягане и разтягане на различни мускулни групи, антицелулитни упражнения, антистрес програма, комбинация от различни типове натоварване на тялото, отделни упражнения за проблемни зони, стречинг, упражнения за профилактика на гръбнака, специфични рехабилитационни упражнения за възтановяване на ставите и мускулите.

Тялото се оформя и поддържа в перфектна здравословна форма и естетичен вид. Придобива се здраве, гъвкавост, еластичност, лекота и грация. Развива се сила и издръжливост, оформят се мускулите, като се използва само собствената тежест на тялото. Активира се горенето на мазнините. Подобрява се кръвообръщението, укрепва се имунната система, освобождават се стреса и напрежението.

Какви са разликите между асаните и физическите упражнения?

Въпреки че зависи много от вида физически упражнения, разликите в общ смисъл са както следва:

1. При асаните дишането е бавно, докато при упражненията то нараства. Обикновено физическите упражнения се правят много бързо и с много учестено дишане, затова дихателната система е принудена да работи много по-усилено, което от своя страна натоварва сърцето.

2. При асаните мускулите получават кислородно минимум хранене и органите получават повече, докато във физическите упражнения мускулите са тези, които получават най-много хранене , за сметка на другите органи.

3. При практикуването на асани, кръвното налягане и пулса намаляват, докато в упражненията те нарастват, в резултат на което сърцето работи по-усилено.

4. Практикуващите йога имат нужда от по-малко храна от хора, правещи физически упражнения.

5. Асаните подпомагат хармонизирането на ендокринната система, балансирайки емоциите и по този начин дават положителна настройка към живота.

6. Асаните стимулират парасимпатиковата нервната система, докато упражненията стимулират симпатиковата нервна система.

7. Физическите упражнения имат склонност да преуморяват и това често води до ревматизъм и скованост. Противоположен е случаят с асаните.

8. Асаните увеличават гъвкавостта и способността на адаптиране към условията, и ако са изпълнени правилно, те развиват жизненост, сила и енергия.

9. За разлика от повечето упражнения, асаните се изпълняват бавно, с отпускане и съзнание, което насърчава координация между системите на тялото и ума.

10. Физическите упражнения имат склонност да увеличават токсините в тялото, докато асаните ги намаляват.

11. Асаните развиват вътрешното съзнание, докато при упражненията това не е необходимо.

За да получите пълна подкрепа и знания относно вашия избор в йога - дишане, релаксация, медитация, спорнта йога, йога за деца, йога за бременни, профилактично оздравителна йога, трябва да се обърнете към специализираните йога клубове с квалифицирани инструктори.

Материалът е предоставен специално на Edna.bg от Вера Захариева - йога инструктор от 15 години, носител на златен медал от Световното Олимпийско Йога Спорт състезание през 1999 г.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти