Йоана Буковска-Давидова: Родителите се учат да плуват в движение

Йоана Буковска-Давидова: Родителите се учат да плуват в движение
Снимка: netinfo

Ролята на талантливата актриса надскочи сериала „Откраднат живот” и се превърна в социално значимо явление. Актрисата споделя какво я свърза с Виолета Захариева, защо избра каузата за превенция на раковите заболявания и какви са възгледите ѝ като родител.

Защо решихте да се включите в кампанията „10 минути само за теб” за профилактика на рака на шийката на матката?

Й: Тази кампания е важна за мен като родител и жена, но най-вече съпричастността ми дойде от факта, че съм човек, който е преживял в семейството си диагнозата рак. Такива инициативи добавят смисъл и стойност в професията ми. Чувствам се осъществена като актьор, когато ролята съумее да надскочи обема на творческия художествен акт и се превърне в социално значимо явление. И това ми се случва, благодарение на ролята Виолета Захариева, в сериала „Откраднат живот”.

Как Ви повлия сериала „Откраднат живот” и образът на Виолета Захариева, която се бори с диагнозата рак?

Й: Параболата, наречена Рак, начертана от сценаристите в сюжетната линия на филма, заедно с героинята ми Виолета, ме преведе емоционално и психически през изпитанието да преминеш всички фази на тази диагноза, заедно с нейното лечение. Това пътешествие завинаги ме направи Една от необятното семейство „Онко-...“. Виолета Захариева се превърна за мен в пресечна точка на професията и личния ми живот чрез споделянето на преживяването рак. И много зрители разпознаха в нея собствените си чувства и усещания, породени от тази болест. Щастлива съм от откритието, че когато един актьор, е пределно откровен в споделянето си на емоция от лично дълбоко и разтърсващо преживяване - като човек - това се превръща в мощно послание до всички: че никой не е единствен, попаднал в плен на страха, болката и мъката, заради досега с рака. Вярвам, че емоционалното съпреживяване дава сили от усещането, че не си сам в това изпитание. Това, може би за малко ще успее да омиротвори гнева и усещането за несправедливост у всеки, белязан завинаги от Рака.

Какво научихте от участието в кампанията „10 минути само за теб”?

Й: Когато бях бременна с близнаците имах дилемата дали изобщо да ги ваксинирам, когато се родят. Но разсъждавайки в какво време ще се родят - когато много техни връстници няма да имат създаден имунитет срещу едни от най-заразните и смъртоносни болести, си дадох сметка, че ако днес не ваксинираш децата си за животозастрашаващите болести, ги обричаш да бъдат преносители и потърпевши. Това се потвърди, след като моя близка влезе в Инфекциозна болница с детето си, което не беше ваксинирано. Разказа ми, че отделението е било наполовина пълно с деца от ромски произход, но другата половина са били от семейства, които са решили да не ваксинират изобщо децата си.

Не трябва ли да се замислим дали с този избор не създаваме вече условия за възраждането на отмиращи, изчезнали почти болести, които в напредналата си фаза са смъртоносни. В този смисъл кампанията „10 минути само за теб” предлага систематизирано обяснение на информацията защо и как HPV вирусът може да бъде овладян като пандемия, която се разпространява изключително бързо днес по света.

Знаех преди срещата ни, че всеки човек, щом започне да води полов живот, рано или късно, може да се зарази с вируса. От кампанията научих, че начините за профилактика и ваксините, които са измислени, са безопасни, тъй като са изготвени така, че техните странични ефекти да не застрашат телата или здравето ни. Но най-голямото откритие за мен е, че трябва да се ваксинират не само момичетата, а и момчетата. Давам си сметка като родител и на момче, и на момиче, че големият процент заболели, в следствие на HPV, са момичетата и жените, но преносителите логично са мъжете. Сега научих също, че мъжете могат да се разболеят от рак на ларинкса или пениса от същия вид вирус. Оказва се, че HPV не е проблем само за жената, както е популярно сред хората,които са чували да се споменава за HPV. За мен това откритие като родител е важно, тъй като ще обсъдя заедно с децата този проблем, когато дойде времето. Те вече знаят, че баба им Велина, както и моето куче, са отишли при звездичките заради рака. Наскоро дъщеря ми зададе въпроса: „Ние също ли ще се разболеем и ще умрем от тази болест?”. Когато имаш в семейството случай на близък, починал от рак, това неизменно става част от твоята семейна история и памет, щом от тази възраст децата започват да осъзнават какво означава това да отидеш при звездичките на небето, кои са причините да се случи. Това кара сякаш дори децата да са по-отговорни и разумни. Мисля, че осъзнаването на болестите и информирането за начините на превенция е задължителна част от порастването на всеки.

Снимка: netinfo

Какво за Вас означава родителството?

Й: Родителството е сложна школа, която се видоизменя непрестанно, като те поставя пред нови изпитания всеки ден. Живеем в динамичната система на работещи родители и трябва да си като плувец, който се учи в движение да плува няколко стила едновременно.

В тази сложна материя, наречена Живот, ти направляваш съдбата на едно същество, като се опитваш да му дадеш най-доброто. Да си отговорен родител означава да имаш стабилна ценностна система като приоритети, които и детето вижда как функционират. Родителят, като част от социума, е важно да е информиран какво се случва в света, какви са заложените проблеми в бъдещето на децата ни и какви са предлаганите средства своевременно да се отреагира, всички заедно. В случая, всеки един от нас трябва да вземе лично отговорно решение, но с глобално значение, по отношение на HPV. Интернет взима много от личното ни пространство и време, но в замяна дава, всичко, което искаш да намериш като информация. Можеш да видиш всички гледни точки за даден въпрос. Отговорността ти като родител се проявява в действие, когато намериш за себе си и всеки от семейството златната среда като средства за излизане от дадена ситуация.

Най-важното е да проучваш и да правиш осъзнат, информиран избор, особено когато се отнася за здравето на всеки един в семейството. Сега имаме достъп по всяко време до информация, през телефона и компютъра си, когато и да ни потрябва - трябва да имаме съзнанието, че живеем в различно време и предписанията от мама и баба не са валидни днес. Налага се да бъдем динамични, каквото е и времето, в което живеем. Това е моята система. Откакто са се родили децата, още от бебета, проучвам и систематизирам как и с какво да ги захраня, какви са плюсовете и минусите на различните практикувани системи ...Така изградих своя система, но се изисква да му отделиш време. За всяко нещо е така в родителството –посвещаваш време за да се просветиш - как да отгледаш детето си, как да го храниш или да го лекуваш. И всичко винаги се свежда до избор - въпросът е да направиш твоят избор, без да слушаш мнения и да се подчиняваш сляпо. Няма рецепта, валидна за всички, всяко работещо решение е индивидуално, базирано на специфичните нужди и дадености на човека. 

Повече информация може да намерите на:

hpvgard.com

и във Фейсбук -  10 минути само за теб!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти