Инвазията на черешите

Похапвайте от тях по няколко пъти на ден, но еднократната порция не бива да надвишава 300 г
Снимка: Thinkstock

След като поговорихме за ягодите преди няколко дни, няма как да не споменем малко хвалебствени слова и за другия най-предпочитан плод по това време на годината – черешите, пише здраве.bg.

В древността те са били наричани "птичи вишни", защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат. Лекарите от Изтока пък са ги величаели, защото са открили колко пълноценно се усвояват от организма.

Ето и няколко причини да обичаме този плод още повече.

1. Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита, работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие върху организма.

2. Благодарение на биологично активните вещества в тях – кумарини и оксикумарини - се нормализира съсирването на кръвта.

3. Тъмночервените сортове съдържат пигментите антоцианини и каротиноиди, които подсилват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и понижаване на кръвното налягане при хипертония.

4. Черешите помагат и при анемия, тъй като обогатяват организма с желязо.

5. Те са полезни още при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.

6. В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза (нарушен състав в чревната флора). Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек.

7. Черешите действат облекчаващо при кашлица – за по-лесното отхрачване. За тази цел се сваряват на компот (без захар), който се пие, докато е горещ.

8. В тях се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено "лека" за задстомашната жлеза. Благодарение на това са полезни и за хората със захарен диабет.

9. Черешите са препоръчителни и за мъжете и жените със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърдечния мускул.

10. Те също активизират и работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката от тялото. Оказват положително влияние на кожата и помагат при различни нейни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, а също и премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

Сокът от череши е полезен още при запек, анемия и нарушения в храносмилането. Той трябва да се пие няколко пъти дневно по половин чаша. При колит на червата пък се изпива по една супена лъжица три пъти за 24-часов период.

Когато избирате череши, обръщайте внимание на дръжката - тя трябва да бъде зелена. Жълтите дръжки означават, че черешите вече са презрели.

Плодът трябва да се яде на малки порции (до 300 г) няколко пъти на ден. Сдъвквайте ги внимателно, за да се избегне подуване на стомаха.

От черешите би следвало да се въздържат хората, които са с нарушена проходимост на червата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти