Ягодите защитават кожата от изгаряне

Ягодите защитават кожата от изгаряне
Снимка: Thinkstock

Оказа се, че ягодите осигуряват надеждна защита срещу слънчевите лъчи.

Лосионите направени с тези плодове, могат да защитят кожата от вредните ултравиолетови лъчи, особено през лятото, когато те са силни.

Това са установили италиански и испански учени, които са изследвали как се отразява ягодовият екстракт върху кожата.

Ръководителят на проучването Маурицио Батино заявява, че щателно са изследвали каква защита осигуряват ягодите срещу вредните лъчи на силното слънце.

Те са тествали екстракт от тези подове приложен върху кожата, изложенa срещу силното следобедно слънце на Френската ривиера. Оказало се, че ягодите повишават клетъчната издръжливост и намаляват риска от изгаряне.

Батино споделя, че тези открития са от голямо значение за изследванията в посока превенция на рака на кожата и по-добрата защита от слънцето.

Емулсиите, които ползвате на плажа, трябва да бъдат с надеждна защита, за да се предпази епидермиса от изгаряния, които освен, че са неприятни и болезнени, могат да предизвикат рак на кожата.

UVA лъчите са по-малко мощни от UVB, но проникват по-дълбоко в кожата и я състаряват преждевременно.
UVB се абсорбират от горния слой на епидермиса, като отделят химикали, които предизвикват подуване, болка и зачервяване.

Слънцезащитният фактор, или SPF, е измерване на количеството на осигурената UVB защита. 

Учените, чиито резултати са публикувани в списанието "Food Chemistry", вярват, че пигментът, наречен антоцианин, идващ от ягодите, защитава от слънцето. Антоцианинът също така е отговорен за червения цвят на плодовете.

Съавтор на изследването Сара Тулипани от Университета в Барселона, заявява:

"Тези съединения имат важни противовъзпалителни, антиоксидантни и анти-туморни свойства. В момента действат като основа за бъдещи проучвания.“

Ягодите са изключително полезен плод, който е добре да присъства редовно на трапезата ви поради ред причини. Сега вече се оказва, че те вършат чудесна работа и не само като аромат на различните козметични продукти, а и като базисна съставка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти