Хрупкаво, полезно, вкусно - китайско зеле

Хрупкаво, полезно, вкусно - китайско зеле
Снимка: Thinkstock

Латинскo название - Brassica chinensis или Brassica pekinensis (от сем. Кръстоцветни) означава "китайско зеле" или "пекинско зеле".

При археологически разкопки в древното селище Банпо, близо до град Сиан, са открити семена от китайското зеле на повече от 6000 години.

Всички китайски династии са знаели и използвали хранително-вкусовите му качества и често са го възхвалявали в трактати и стихове. Известният китайски поет Фан Чънда от династия Сун пише, че "вкусът му по-меден е дори от лотос". 

Китайското зеле е богато на множество хранителни вещества и се отличава със свеж и приятен лек вкус.

Във всеки 100 г китайско зеле се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече от обикновеното кръгло зеле!), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В. 

Притежава сладък вкус и влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур.

Има свойството да улеснява храносмилането и уринирането, активизира дейността на мозъка и бъбреците

Яде се сурово на салата или готвено по най-различни начини. Използва се и за пълнеж на пелмени, питки и бухти на пара, в супи или във формата на сок. 

При проблеми или дискомфорт в белите дробове и стомаха, жажда и кашлица, се взима китайско сурово зеле или варено на супа заедно с ряпа. Може да се използва и сок от зелето, добре разбъркан с 1 с.л. мед. 

Научните изследвания показват, че прясно изстискан сок от китайско зеле лекува отравяния от газ и други химични вещества и помага при ракови заболявания

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти