Храни, които по навик изхвърляме, а те се ядат

Храни, които по навик изхвърляме, а те се ядат
Снимка: Thinkstock

Всички белим и махаме семките на някои плодове и зеленчуци, но въпреки това в повечето случаи грешим.

99% от хората хвърлят някои храни, които всъщност са много полезни. Или поне така се твърди в нова статия в "Ню Йорк таймс".

Пример за това са...

Семената от пъпеш

Семките обикновено са първото нещо, което хвърляме, когато почистваме пъпеша. Но те са пълни с протеини, фибри, витамин Е и магнезий. За да ги консумирате, просто ги изпечете във фурната.

Обвивката от лука

Тези люспи са богати на кверцетин, който намалява кръвното налягане и помага за поддържането на имунитета. За да се възползвате от полезните им свойства, можете да ги сварите заедно с други зеленчуци например, а след това да отстраните люспите. Те обаче ще са пуснали своите полезни съставки.

Кора от диня

Тя е богата на аминокиселината цитрулин, която може да подобри кръвообращението. Можете спокойно да я пасирате в блендер и да я добавите към плодова салата, сладолед или освежаващо смути.

Листата на целината

Те са изключително вкусни и пълни с магнезий. Тази подправка изгражда мускулите и укрепва костите с калций витамин C. Пригответе ги както всички други листни зеленчуци и ги добавете в пилешка или зеленчукова супа.

Кора от портокал

Всеки знае, че миришат страхотно, но вероятно не всички са наясно, че освен това са богати на фибри. Те действат благоприятно върху храносмилателния тракт, а витамин C вдига имунитета. Красиво за декорация и полезно за организма ще бъде, ако ги настържете върху риба или пиле.

Прочетете още:

Магьоснически лук

Кулинарните любимци на България

Сладкият плод на арабските страни

Как се готви с лимонена трева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти