Как се готви с лимонена трева

Как се готви с лимонена трева
Снимка: Thinkstock

Колкото е огромно значението им като основна храна, толкова малко житните се използват като подправки. С едно изключение. В Югоизточна Азия е лимоновата трева незаменима.

Cymbopogon citratus е само един от петдесетината вида в рода, характерен за южните части на азиатския континент, и е единственият, който се използва основно за храна.

От другите култивирани видове се дестилират различни етерични масла като цитронела и палмароза. Независимо от приложението си всички тези треви изглеждат подобно – високи туфи със здрави жилави листа, събрани в основата си в слабо удебелено грудковидно образувание, от което излизат многобройните корени.

В кулинарията лимонената трева се цени заради аромата си, който е подобен на този на... лимона. И това не е чудно – голяма част от ароматните вещества в лимоновата кора и в листа на лимоновата трева са еднакви, макар и в различно съотношение.

Ароматът на лимонената трева е термично устойчив и затова готвенето с нея може да става и при високи температури. Това, което се използва за храна, е прясно набраната задебелена основа, като се отстранява най-долната част, както и едно-две от външните листа.

Тъй като лимонената трева е доста жилава, тя се нарязва на много фини кръгчета, които директно се добавят в ястието или предварително се запържват с шалот, чесън и галангал.

Другите варианти на подготовката на подправката включват начукването ѝ, така че да освободи ароматите си. Така тя може да се готви, но не става за ядене и се изважда преди сервиране. Ако обаче се нареже наситно, този проблем отпада. Отделените части може да се използват пресни или изсушени за чай, или пък да се сложат в бульон.

Мястото на лимонената трева в тайландската, малайзийската ииндонезийската кухни е навсякъде – особено в свръхуханните пасти (нам прик, бумбу), които се приготвят от счукани свежи подправки, докато по-въздържаните към силните аромати виетнамци, камбоджанци и филипинци имат определени гозби, в които я използват.

Вносът на лимонената трева в България от години е редовен, но микроскопичен, затова намирането ѝ все пак си е късмет. Хубавото е, че тя се отглежда сравнително лесно, макар и да не издържа нашата зима.

Купените от магазина стръкове много лесно пускат корени във вода и ако се насадят през пролетта след последните заледявания в градината, до първите есенни мразове ще са дали доста добра реколта

Преди да я оберете напълно, приберете вътре две-три растения в големи саксии за през зимата, така че да имате готов разсад напролет.

Лимонената трева може да се съхранява един-два месеца в хладилника, а и понася много добре замразяването. 

от Людмил Хайдутов

Прочетете още:

Как да се справим с мазната кожа сами

Две страхотни напитки срещу настинка

Една древна подправка - шафран

Чубрица за щастие

Към какви ястия да добавяме розмарин

Ароматният естрагон

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти