Сладкият плод на арабските страни

Сладкият плод на арабските страни
Снимка: Thinkstock

Фурмата е палмово дърво, широко разпространено по целия свят, заради вкусните си плодове.

Поради дългата си история все още не се знае, точно откъде започва нейното отглеждане. Най-вероятно произхожда някъде от оазисите, намиращи се в Северна Африка, и може би от някои части на Югозападна Азия. 

Преди хиляди години 
Фурмите са били основна храна в Средния изток. Смятало се е, че дървото се е появило около Персийския залив и се е отглеждало от Месопотамия до Древен Египет, вероятно преди 6000 г. пр.Хр. Има археологически доказателства за неговото отглеждане и в Източна Арабия.

По-късно фурмите се разпространяват от арабите около Северна Африка и Испания, а испанците от своя страна ги пренасят в Калифорния през 1765 г.

Фурмите са важна традиционна култура в Ирак, Арабския полуостров и в Северна Африка на запад до Мароко. Днес най-големите производители на фурми в света са Египет, Иран, Саудитска Арабия, ОАЕ и Пакистан.

Фурмите са костилков плод с овално-цилиндрична форма, с дължина от 3 до 7 см и диаметър от 2 до 3 см. Когато не са узрели, на цвят те варират между яркочервено до яркожълто, в зависимост от вида си. Разделят се на три основни групи: меки, полусухи и сухи. Видът на плода се определя от съдържанието на глюкоза и фруктоза.

Фурмите узряват на четири етапа, които са познати по света със своите арабски наименования: кимри (неузрели), калал (хрупкави), рутаб (узрели, меки), тамр (узрели, сухи). Сто грама пресни фурми съдържат голямо количество витамин C и 230 ккал. 

Безалкохолен вариант на шампанското
Меки или сухи, фурмите могат да се консумират сурови. Много са вкусни, пълнени с бадеми, захаросан портокал и лимонова кора или пък с марципан. Слагат се в пудинги, кексове и други десерти, дори и в хляб.

Могат да бъдат преработени в захарни бучки, пастети, сиропи, оцети или алкохол. Последният хит е шоколад с фурми и газиран сок от фурми, използван в някои мюсюлмански страни като безалкохолен вариант на шампанското.

Сухите фурми се дават като храна на камилите, конете и кучетата в пустинята Сахара. В Северна Нигерия фурмите и пиперът се прибавят като съставки към местната бира, тъй като африканците вярват, че така тя ще е по-малко алкохолна.

Младите листа от палмата се готвят и ядат като зеленчуци. Семената се забъркват с брашно и се омесва хляб.

Цветовете на фурмата също се консумират, като се използват за салати или се стриват заедно с добре изсушена риба и стават прекрасна подправка за хляб.

В Индия, Северна Африка и Гана палмите на фурмата се пробиват заради сладкия сок, който се превръща в палмова захар, меласа или в различни алкохолни напитки.

По някои места семената на растението се изпичат и се нанизват вместо мъниста на гердан. Използват се и като заместител на кафеените зърна или като добавка към кафето. 

Извън кулинарията
Поради високото си съдържание на танин, фурмите се употребяват и в медицината при стомашно-чревни проблеми. Болно гърло, настинка и бронхиални възпаления се лекуват с отвара от фурми, която се използва и за облекчение при треска и други подобни оплаквания.

Корените се използват при зъбобол, а според традиционните схващания фурмите неутрализират алкохола.

Прочетете още:

Карибската кайсия от Мексико

Плодът на дракона - питахая

Карамбола

За Пипи, Бразилия и безкрайно вкусния ананас

Няма такъв плод

Райската ябълка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти